Schesis

Autor(i):
dr.arh. Alexandru Crișan
Localizare:
România

Comentariul autorului:

SCHESIS

”Iar dragostea nu este altceva decât un nume pentru dorința noastră pătimașă de a fi din nou întregi. Întregi cum am spus că eram dintru început și nu despărțiți în propria noastră ființă, despicați, pentru încumetarea noastră, de către Zeus […]. Este, așadar, de temut ca nu cumva, dacă vom greși față de zei, să fim despicați încă o dată, ca niște arșice, astfel încât să umblăm, asemenea oamenilor care se văd din profil, în basorelief, pe pietrele de mormânt, tăiați de sus în jos pe linia nasului.” (Platon, Banchetul, traducere de Petru Creția, Humanitas, 2011, 192e-193a, pg. 116)

Aceasta nu este o fotografie fortuită. Aceasta este o conspirație.

De când îl cunosc, orașul meu își tot calchiază caduc calcanele, într-un concert al contingențelor convalescenței postcomuniste. E o citadelă în care împreună pare că și-a etalonat idealul via ”Sărutul” lui Brâncuși, într-o disperare calmă, într-un erotism cumpănit; se întregește printr-o strânsură sinonimă cu o prinsoare, doar că ”signalectica” sa pare ciungă și famelică, cerșind un ecleraj anacronic. Greu de găsit brațe arhitecturale care să unească repere și puncte de vedere!

Aceasta nu este o fotografie din orașul meu.

În orașul meu, detaliile arhitecturale sunt aortice. Peristaltismul metropolitan e un cod de bare cicatrizat în beton cariat. Spațiile de locuit au doar glande sudoripare. Clădirile de birouri au doar deltoizi. Cumva, cele două tipologii își ating doar pelvisurile.

Aceasta este, însă, o fotografie de detaliu arhitectural funcțional în care împreună însemnă o atingere căutată, fără delicatețe, însă antigravitațională, care dă posibilitatea unui vertij sincronizat: două structuri de rezistență ce par a se tensiona una pe cealaltă într-un unghi de 15 grade, cu o epidermă extinsă care se scufundă parametric spre un soare scandinav cu canini, și care permite un transfer incluziv de penumbră, dar nu încuviințează și confundarea aglomerării cu intimitatea.

Aceasta este o fotografie de detaliu arhitectural: Bella Sky Hotel, ridicat de 3XN în Ørestad, Copenhaga.

PS: - schesis s [At: VĂCĂRESCUL. IST. 289 / Pl: ? / E: ngr σχέσις] (Grî) Relație stabilită între lucruri, fapte, evenimente etc. (cf. dexonline.ro)
- conspirație (etimologie): con = ÎMPREUNĂ, spirare = a respira