Casa Studio 2

Autor(i):
Raul Ardelean
Simina Dron
Biroul:
DAAA / Dron and Ardelean Architects
Colaboratori:
Structură: KEIL-BAU / Sterie Caradima, Nicoleta Oprea
Instalații: NOA PROIECT / Elena Iatan, Alexandru Iatan, Angel Dogeanu
Acustică studio: Flaviu Oros
Constructor: ZAHIU ELVA / Marius Zahiu
Fotografii: Adrian Andrei
Localizare:
România, jud. Ilfov, Corbeanca
Parametri:
RH: P+2 / Sd: 728 m2 / Su: 577 m2 / POT: 28 / CUT: 0.70 / Cost: 1000 €/m2

Comentariul autorului:

Începută în 2014 și finalizată în 2018, Casa Studio s-a dovedit pentru beneficiarul ei, artist, un loc de inspirație muzicală și de creativitate artistică, unde, datorită flexibilității lor, spațiile casei au putut căpăta noi destinații. Astfel, în completarea studioului de muzică existent în parter, pianul a transformat livingul în sală de audiție, masa de dining a capătat rolul de birou, dormitorul de oaspeți a devenit și el un spațiu de lucru, iar garajul s-a transformat în atelier de pictură, o activitate complementară pasiunii pentru muzică. S-a conturat așadar încă de la început, și s-a impus ca o necesitate în 2020, ideea unui atelier de creație și lucru multifuncțional și a unui studio de muzică propriu-zis, mult mai mare, exclusiv dedicat, configurat după toate rigorile tehnice specifice. În acest fel s-au creat premisele unui nou proiect constând în supraetajarea cu două niveluri a zonei de parter aferentă garajului și anexelor, proiect transpus în realitate în 2022.
Noua intervenție este o structură metalică, așezată peste clădirea existentă, preluând prin prelungire structura casei existente, dar realizând și zone de consolă pe capetele scurte, pentru a genera mai mult spațiu interior. La nivelul parterului se modifică funcțional garajul existent, ce capătă rol de spațiu de primire și lounge pentru colegii artiști. Cele două noi niveluri se adaugă prin suprapunere peste, studioul de muzică fiind amplasat primul, iar atelierul multifuncțional al doilea. Ambele spații sunt conectate între ele, cu exteriorul, dar și cu interiorul locuinței existente, prin intermediul a două noi scări, amplasate diametral opus, pe capetele noului volum.
Studioul este situat la primul nivel și, fiind un spațiu ermetic, a condus la exprimarea întregului nivel ca un volum opac, introvertit, integrat prin textură și culoare în simplitatea și acuratețea expresiei arhitecturale ce caracterizează clădirea existentă. Studioul este un volum simplu, alb, cu tratamente acustice și iluminat specific, accesibil de pe ambele laturi scurte. În capătul dinspre stradă, accesul se face pe o scară metalică lungă, gândită ca un element vizual puternic, marcat prin culoarea neagră, care la exterior plutește în consolă peste spațiul verde, iar la interior străpunge holul de primire în studio. Pe latura opusă, există o baie și un hol secundar, prin care se realizează unica legătură interioară dintre casa existentă și noile spații. Tot din acest hol secundar se poate accesa și atelierul din etaj, prin intermediul unei scări circulare, metalice, de asemenea neagră, pentru a contrasta cu albul general al spațiilor interioare.
Adăugat ca ultim etaj, atelierul constă într-un volum alb, translucid, intim, dar provocator. Definit de structura metalică aparentă și de pereții exteriori din policarbonat, cu doar trei inserții transparente punctuale, spațiul interior este complet liber și deschis, cu două zone de elemente fixe pe capete. În partea de la stradă există golul scării lungi, de acces direct din curtea exterioară și de la studioul de muzică din etajul inferior, alăturată unui perete vertical, fundal pentru o piesă de sculptură și viitor loc pentru șemineu. Pe capătul dinspre curte se creează un volum capsulă ce include scara circulară de acces din locuința existentă și o baie, separând de spațiul general o mică zonă intimă, cu deschidere transparentă totală către pădure.
Volumetria albă, simplă și compactă este menținută și completată prin noua inserție. Vitrajele sunt reduse la doar două deschideri transparente la nivelul primul etajul, marcând articularea dintre casa existentă și noul volum și înscriindu-se în caracterul introvertit, dominat de plinuri cu goluri mici, punctuale, al fațadelor de la stradă și laterale. La al doilea nivel, lumina naturală este filtrată de materialitatea fațadei de policarbonat, fiind completată la interior de ledurile cu efecte cromatice dispuse pe întregul tavan al atelierului. Există aici doar trei vitraje transparente mari, două amplasate simetric pe fațadele lungi și un al treilea reprezentat integral de fațada de sud, cea orientată către curte și către pădure, ce face posibil și accesul pe terasa casei existente.
Similar exteriorului, albul predomină în întreaga organizare a spațiului interior, cu elemente punctuale de contrast cromatic date de elemente fixe - scările negre, sau elemente flexibile - mobilier minimal, obiecte, echipamente și instrumente muzicale a căror dispunere și aranjament depind de starea de inspirație și creativitate a artistului.