Valul renovării și sufletul caselor - Imobilul din str. Blănari nr.14 (Club A)

Autor(i):
Andreea Cel Mare
Localizare:
România

Comentariul autorului:

Lucrările de renovare integrată, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C5 - Valul renovării, au obiectivul de a crește rezistența clădirilor existente la cutremure și a le spori eficiența energetică, oferind oamenilor o locuire sigură, diminuând impactul asupra mediului și reducând costul facturilor la energie.
În cazul clădirilor de patrimoniu, o provocare imensă o reprezintă găsirea unui echilibru între eforturile de reducere a vulnerabilității seismice și creștere a performanței energetice, pe de o parte, şi datoria de a proteja şi a pune în valoare resursa culturală, materializată în clădirea existentă, pe de altă parte. Încă din primele faze ale proiectului este necesară o abordare specială, integrată, o bună comunicare și cooperare între toți actorii implicați și o mare empatie pentru casă, astfel ca bunele intenții, puse nechibzuit în practică, să nu compromită iremediabil esența monumentului istoric.
La începutul anului 2023 au început lucrările de consolidare seismică și renovare energetică moderată a imobilului din Strada Blănari nr. 14. La sfârșitul lucrărilor de intervenție clădirea va fi încadrată într-o clasă superioară de risc seismic și va avea o performanță energetică îmbunătățită. Cheia reușitei depline a proiectului rezidă însă în felul în care cele trei vârste ale imobilului - trei straturi de istorie ale orașului - vor rămâne lizibile în clădirea adusă la zi.
În 1935 a fost construit pe Strada Blănari, la numărul 32 (astăzi 14), un imobil de raport, pe locul unui vechi han de la mijlocul secolului XIX, al cărui spirit arhitectul Gheorghe Simotta a reușit să-l păstreze viu, dotând noul bloc de locuințe cu o curte interioară cu peristil și fântână și probabil refolosind elemente de tâmplărie recuperate la demolarea construcției vechi.
În 1969 a luat ființă la subsolul imobilului Clubul Arhitecților, singura scenă underground din perioada comunistă și locul unde câteva generații de arhitecți și artiști, din toate colțurile țării, au pus la cale proiecte îndrăznețe.
Seria de fotografii face parte dintr-o documentare mai amplă a situaţiei imobilului, la momentul începerii lucrărilor de execuție. Fotografiile sunt redate în alb și negru nu în căutarea unui efect artistic, ci pentru a suprinde elementele originare, care s-au păstrat până astăzi, și a diminua, pe cât posibil, impactul elementelor parazitare și al alterărilor.