Crafter’s Choice. Ateliere de meșteșuguri tradiționale pentru păstrarea tradițiilor locale

Autor(i):
Mălina Stativă
Îndrumători:
șef. lucr. dr. arh. Răzvan Nica
Universitatea:
Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iasi
Facultatea:
Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino
Localizare:
România
Parametri:
RH: P+1+M (h max= 12,25 m) / Sd: 3400 m2

Comentariul autorului:

Crafter's Choice presupune realizarea de ateliere de meșteșuguri tradiționale ce au drept scop păstrarea și valorificarea practicilor tradiționale locale. Amplasamentul propus se află într-o zonă plină de istorie, în care sunt păstrate și dobândite practicile tradiționale de către locuitorii acesteia. Comuna Lăzarea din județul Harghita a devenit recent unul din centrele cultural-artistice ale zonei. În aria de intervenție se află două monumente istorice valoroase, şi anume: ansamblul castelului Lázár și mănăstirea Franciscană.
Zona sitului merită o atenţie deosebită, deoarece în proximitatea sa se află poziţionat castelul. Din anii 1970, în mănăstirea de pe deal s-a dezvoltat o renumită tabără de creaţie artistică, iar statuile cioplite, multe dintre ele în marmură locală, sunt expuse în aer liber în curtea castelului, sau pe drumul care urcă spre mănăstire, fie pe terasele situate în zona celor două edificii.
Castelul Lazar este un reper și un punct de interes pentru toți artiștii, nu doar pentru istoria sa, dar și pentru incinta acestuia ce expune periodic opere de artă create de artiști internaționali.
Aceste vecinătăți ale amplasamentului și morfologia fondului construit au dictat compoziția volumetrică, astfel zidurile castelului Lazar intră în configurarea incintei, legătura cu acesta se face prin intermediul porții de acces existente pe latura de est. Mănăstirea Franciscană, vizibilă de la nivelul ochiului din centrul zonei studiate a reprezentat un reper esențial, astfel se valorifică direcția spre aceasta și se generează un traseu care începe din interiorul incintei.
Ansamblul propus este format din zone destinate meșterilor și artiștilor, unde se regăsesc ateliere permanente de lemn, ceramică și metal, zone destinate publicului și comunității și module de cazare pentru artiști. Acesta se adresează meșterilor experimentați, sau începători, din toată țara, dar și comunității locale sau vizitatorilor. Spațiul destinat publicului urmărește descoperirea și educarea oamenilor printr-un parcurs de conștientizare a importanței originilor tradiționale. Astfel, spațiul polivalent va găzdui periodic activități și spectacole de conservare a valorilor tradiționale, în rest fiind fie o extindere a atelierelor de workshop, expoziție temporară în aer liber sau punct de repaus în parcursul publicului. Opțiunea a fost ca acest spațiu să fie complet deschis, fiind elementul în jurul căruia gravitează toate activitățile destinate publicului.
Conceptul are la bază valorificarea relațiilor existente între cele două monumente, în care incinta propusă este un nucleu ce oferă un parcurs de legătură între castel, spațiu de organizare a festivalului de meșteșuguri și mănăstirea franciscană. Cu toate acestea, intervenția trebuie să fie deschisă, astfel continuarea terenului natural și îngroparea atelierelor duce la un efect vizual de conexiune cu pădurea și cu elementul natural. Dispunerea semi pavilionară are în vedere acest scop, păstrarea legăturilor vizuale cu peisajul și cu edificiile monument, dar și cu morfologia neregulată și rarefiată a localității.
Relațiile spațiale urmările se bazează pe conexiunea dintre interior și exterior, nou și vechi. Astfel, tot complexul are o notă de deschidere spre spațiul amenajat, dar și spre edificiile monument. Posibilitatea deschiderii atelierelor (atât la nivelul 0, cât și la nivelul +4, pe suprafețele verzi), conturează relația puternică care există cu zona și elementele specifice ce o conturează.
Atelierele de meșteșuguri tradiționale utilizează structura din lemn lamelar CLT și promovează astfel utilizarea sustenabilă a lemnului; combinația dintre tradiție și inovație, unde structura de lemn lamelar reprezintă o combinație între tradiția meșteșugurilor și tehnologiile inovatoare, iar aceasta aduce împreună cunoștințele și tehnicile tradiționale cu avantajele și posibilitățile oferite de materialele și tehnologiile moderne; prin flexibilitatea și modularitatea structurii și prin promovarea meșteșugurilor tradiționale și culturii locale, contribuind la transmiterea cunoștințelor și tehnicilor specifice generațiilor viitoare.