Câmpulung Film Fest. Structures for a community

Autor(i):
arh. Laura Ichim - TNA 11240
arh. Loredana Enache - TNA 11366
arh. Andreea Petre - TNA 11392
arh. Ștefan Sălăvăstru - TNA 11248
arh. Daniel Miroțoi - TNA 11369
Biroul:
PIESAA
Colaboratori:
Construcție și montaj: Florin Badale (Costakala) & Voluntarii Câmpulung Film Festival
Fotografi: Daniel Miroțoi, Andrei Sabie
Localizare:
România, jud. Suceava, Câmpulung Moldovenesc

Comentariul autorului:

Câmpulung Film Fest este un festival internațional de film din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. Scopul acestui eveniment pleacă de la dorința regenerării urbane a locului și deschide orașul către comunitatea cinefilă.

După închiderea celor două cinematografe din oraș, inițiativa festivalului a fost aceea de a aduce un supliment de cultură în orice spațiu urban disponibil de pe harta urbană cotidiană. Astfel, în cadrul celei de-a VII-a ediții s-a dorit conturarea unui traseu urban care să lege mai multe zone cheie din oraș. Aceste spații de proiecție alternativă nou conturate doresc să încurajeze interacțiunea inter generațională și să stimuleze dialogul în rândul societății prin reconectarea la spiritul trecut și viitor al comunității câmpulungene.

Pentru început am ales mai multe spații de posibilă reprezentare, studiind totodată și oportunități de valorificare spațială sau activarea anumitor puncte de importanță locală. Astfel, plecând de la locațiile principale din edițiile precedente - proiecție în piscina ștrandului părăsit, pe pârtia de ski sau în interiorul bisericii catolice - am încercat racordarea acestora la alte puncte din traseul cultural al orașului.

Pavilioanele sunt realizate din materiale locale, prezența lor fiind una reversibilă. Acestea folosesc un limbaj arhitectural comun, atât prin formă cât și prin materialele folosite: lemn și pânză albă. Pentru a facilita procesul constructiv și a reutiliza corpurile în alte ediții de festival sau cu alte ocazii, principiul structural este repetiția unor module nedeformabile cu îmbinări simple; modulele sunt prinse între ele cu tije filetate și piulițe pentru a putea fi ușor dezasamblate ulterior.

Prin poziționarea lor în puncte cheie ale hărții festivalului, au rolul de a conecta locațiile de proiecție principale și de a adăuga câte un mijloc de interacțiune între festival și public sau între comunitatea locală și vizitatori. Pentru cea de-a VII-a ediție s-a ales implementarea a trei pavilioane aflate în diferite locații ale orașului: în piața centrală, pe aleea Parcului Comunal și la intrarea principală în spațiul de festival - CFF Village.

o. Pavilionul circular

Piața centrală a orașului este locația principală de proiecție a festivalului și punctul unde se coagulează diverse evenimente de-a lungul anului pentru a aduna comunitatea locală. Centrul pieței este marcat de un element vertical ce funcționează ca suport al diferitor instalații în timpul acestor evenimente, astfel încât a fost și tema principală a primului pavilion.

Scopul a fost evidențierea acestei proprietăți a centrului de a aduna comunități în jurul său și de a înlesni interacțiunile sociale. Astfel, în spațiul eminamente public al pieței este introdus pavilionul circular ca o limită permeabilă ce creează un loc ferit în centru și amplifică caracterul deschis al pieței la exterior. Între cele două moduri de a fi rezultă o mișcare și un schimb de informații continue: joaca de-a v-ați ascunselea, alergat, plimbat cu role, stat la vorbă sau vizionat filme pe banchetele de lemn. Pânzele albe ce leagă modulele nu sunt doar pentru a proteja și delimita spațiul interior, ele oferă un suport pentru transmiterea mesajelor, formulând participativ idei noi pentru oraș.

△. Pavilionul triunghiular

Pavilionul marchează intrarea în Parcul Eminescu, un punct intermediar pe traseul obiectivelor principale din timpul festivalului- proiecțiile de film în aer liber. Acestea sunt amplasate pe treptele de acces, la cote diferite si acționează mai mult ca un semnal de ghidare. Pânzele albe care acoperă structura reprezintă, ca și în cazul pavilionului central, elementul de interacțiune cu oamenii. Aceștia pot scrie, desena gânduri, impresii, mesaje pe suportul alb, ca simbol al apartenenței la această comunitate a orașului.

□. Pavilionul pătrat

Pavilionul prezintă obiectivele festivalului și acționează ca un semnal de ghidare către locația principală. Structura dreptunghiulară amplasata în Parcul Orășenesc a fost gândită ca o poartă, iar dimensionarea acesteia pe întreaga lățime a pietonalului face aproape imposibilă ocolirea lui. Ești astfel atras către o structură de lemn filiformă care, prin prezența pânzelor prinse punctual, accentuează caracterul efemer al obiectului. Spre deosebire de celelalte două pavilioane, pânzele acestuia sunt folosite pentru a transmite mesaje către comunitate, pe ele fiind tipărite cuvinte cheie, simbolice.