Facultate de Arhitectură, Strada Gheorghe Marinescu, Târgu Mureș, Romania

Autor(i):
Bogdan Olariu
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+4 (+30.00 m) / Sd: 12610 m2 / Su: 10450 m2 / POT: 24 / CUT: 0.67

Comentariul autorului:

Municipiul Târgu Mureș este cunoscut, printre altele, și drept centru universitar al României, universitatea acestei așezări urbane datând din anul 1945, cu aria principală de studiu medicină. În prezent, numărul total de studenți care urmează cursurile în cadrul universității este de 10.726, în limba română, maghiară și engleză.

Argumentul diplomei este constituit de parteneriatul dintre U.M.F.S.T "George Emil Palade" din Târgu Mureș și U.A.U "Ion Mincu" din București, care are ca scop punerea bazelor, începând cu anul universitar 2021-2022, unui program de studii de arhitectură în limba engleză. Acesta urmează să fie integrat în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, în sistem integrat de licență și master, însumând un total de 360 de credite anuale.

Pornind de la această premisă, abordarea personală s-a concretizat într-un proiect care are șase componente funcționale majore: zona central-polarizatoare (prezintă un atrium polivalent în componența căruia se regăsește o aulă de evenimente), zona atelierelor de proiectare (dezvoltată pe mai multe niveluri, aceasta cuprinde atelierele- grupate câte patru pe fiecare etaj, fiecărui an de studiu fiindu-i desemnate câte două săli și câteva mici spații comune de regrupare), zona administrativă (cuprinde administrația facultății, secretariatul, decanatul și birourile profesorilor), zona de studiu (librărie, bibliotecă cu un spațiu de depozitare aferent fondului de carte și o sală principală de lectură, în trepte, amfiteatre cursuri și săli de predare, dotate cu aparatură digitală, spațiu de machetare la scară mare 1/5, 1/10, spații machetare laser – C.N.C și printer 3D), zona de alimentație (cantină cu spații tehnice aferente) și zona de activități sportive (sală principală de sport, sală de gimnastică, sală tenis de masă și vestiare). Spațiile au fost astfel dimensionate astfel încât să poată găzdui un număr de 60 de studenți/an.

Situl este localizat în zona campusului universitar din Târgu Mureș, în vecinătatea Spitalului Județean de Urgență. Prezintă o pantă accentuată pe toate cele patru laturi ale sale, diferența dintre cota străzii princpiale (Strada Gheorghe Marinescu) și cota interioară a sitului fiind de 7.5 metri. Orientarea funcțiunior a fost stabilită astfel încât să fie asigurat necesarul de lumină pentru fiecare tip de spațiu și ținând cont de vecinătățile sitului: volumul atelierelor dispune de orientare principală Est-Vest, volumul bibliotecii Sud-Est, volumul sălii de sport Sud, iar volumul administrației spre Nord.
Volumele prezente la strada principală (cota 0.00) sunt cel al atelierelor de proiectare și cel al administrației; cele două volume anterior menționate flanchează intrarea principală în ansamblu.
Suprafața totală construită a ansamblului este una redusă în comparație cu dimensiunea sitului pentru a conserva cât mai mult din cadrul natural existent, astfel fiind creat un microclimat pentru studenți predominat de vegetație.

La nivel urbanistic, funcțiunea propusă completează specificul zonei, de învățământ.

La nivel compozițional, ansamblul volumetric este realizat din patru componente majore: accentul volumetric (corpul atelierelor), corpul administrativ, corpul bibliotecii și al zonei de predare, corpul sălii de sport și al cantinei. Prin dispunerea în formă de U a acestor volume anterior menționate se crează o incintă, acoperită – atriumul, în componența căruia este amplasat un corp cu o tratare volumetrică deosebită ce găzduiește spații de reprezentare artistică/ manifestații – aula.

La realizarea compoziției a fost folosit drept matrice un dreptunghi desenat pe baza raportului de aur.

Din punct de vedere volumetric și estetic, proiectul constituie o propunere care, prin jocul compozițional, elementele de fațadă, tipul de închidere de la partea superioară și materialele puse în operă (lemn, cărămidă și sticlă) pot aduce o îmbunătățire considerabilă imaginii generale a fondului construit din zonă.