Apartament A25

Autor(i):
Anca Florea-Ionescu, Alexandra Nicolau
Biroul:
Kulcuș
Colaboratori:
Cătălin Georgescu-foto; Util Mob-mobilier custom; Osmyum - placaje terazzo
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Apartamentul A25 se află în centrul Bucureștiului, în ansamblul Sfinții Voievozi 20-24 - Urban Spaces 5. În inima aglomerației urbane am încercat să creăm un refugiu ce așteaptă să dezvăluie frumusețea și eleganța designului scandinav. Cu o suprafață nu foarte generoasă, însă organizat cu atenție, acest loc îmbină perfect confortul modern cu simplitatea rafinată, oferind o oază de liniște în mijlocul tumultului urban.
Prin paleta cromatică ce este inspirată din vacanțele cu fructe exotice, multă înghețată, și nuanțele vesele ale naturii, culorile pastelate calde pun stăpânire pe fiecare colțișor al acestui apartament. De la nuanțe subtile de piersică, până la tonuri moi de gri și verde, fiecare culoare se împletește într-un dans vizual de armonie și bună-dispoziție.
O caracteristică distinctivă a acestui apartament este tavanul din beton aparent. În loc să fie ascuns sub straturi de materiale, betonul capătă aici un rol de protagonist. Textura sa brută adaugă o notă de autenticitate și robustețe spațiului, contrastând într-un mod subtil cu delicvența culorilor și formelor blânde. Lumina caldă se reflectă în suprafața sa ușor texturată, creând jocuri de umbră și lumină ce dau adâncime încăperilor.
Accentele aurii aduc cu sine o senzație de prețiozitate. Se regăsesc în detalii discrete precum tamplariile exterioare, corpuri de iluminat și etajera deschisă din cadrul mobilierului de bucătărie. Ele completează întreaga atmosferă prin vibrația culorii sub razele soarelui.
Pe pereți, rizurile decorative adaugă textură și adâncime spațiului. Într-o interpretare modernă a tapetului tradițional, aceste rizuri aduc aminte de scoarța copacilor și de valurile blânde ale mării. Fiecare perete devine astfel o piesă de artă în sine, un fond de poveste pentru mobilierul simplu, cu linii bine definite.
Zona de living, contopită cu bucătăria într-un tot unitar, o completează pe această din urmă, formând împreună zona de zi, unde fiecare obiect te îndeamnă să-ți petreci momentele de relaxare cu o cafea și o carte bună.
Corpul de mobilier care delimitează zona de intrare, în nuanțe de teracotă împrumutând rizurile pereților, crează o legătură vizuală cu bucătăria și livingul, lasă să se ghicească atmosfera într-un mod filtrat, pregătind ochiul pentru ceea ce urmează.
Dormitorul continuă jocul culorilor pastelate. Patul cu liniile simple și combinația de lemn cu stofă gri este proiectat pe un perete texturat, unde combinația de culori și forme curbe intrigă și solicită imaginația. Draperiile subțiri joacă aici un rol scenografic: protejează împotriva razelor soarelui în dreptul ferestrei și ieșirii catre logie, pozitionate pe pereți perpendiculari, însă, prin transformarea intregului colț al camerei în ceva fluid, continuă povestea formelor fără a o întrerupe cu elemente pur funcționale.
Întreaga amenajare este definită de mici forme curbe: decupajele placarilor, mânere, corpuri de iluminat, sau chiar forma rizurilor. Acestea dau fluiditate spațiului și crează o stare de confort, fiind forme întâlnite mereu în natură. În contrast cu betonul brut al plafonului și accentele negre, detaliile fine, muchiile subțiri și culorile folosite crează un spațiu elegant, relaxat și cald.
Baia păstrează cromatica, însă accentul cade pe culori mai închise de negru și gri care, în contrast cu nuanțele suave din restul casei, crează aici un dramatism aparte și o atmosfera de intimitate.
În toată povestea spațiului, culorile pastelate calde, tavanul din beton aparent, accentele aurii și rizurile decorative pe pereți dau viață unei compoziții vizuale ce te poartă către un univers de liniște și bună-dispoziție în mijlocul agitației urbane.