In trecere, dar impreună

Autor(i):
Ionescu Piatra Andrei
Localizare:
România

Comentariul autorului:

O călătorie prin Cluj în toiul verii este o trecere; trecător fiind, am zărit alți trecători, iar fixele clădiri sunt fundalul răbdător al oamenilor și al zilei aceleia.
Clădirea singură își poate spune povestea încorporată de la început, ori poate declanșa interpretarea; însă perechea surprinsă alături ori micul grup, fragil dar mișcător, sunt aici amintirea a ceva din altă parte: creator și constructor, locuitor și indiferent, în plin efort de întreținere și apoi distrugător. Una fără cealaltă nu se poate.
În drumul meu, am fost reînvigorat de atmosfera liniștitoare a orașului unde există inițiativă și se construiesc spații publice plăcute. Acompaniată de un simt al comunității, capătă sens. Și este în rezonanță cu tema de „împreună”.
Proiectul meu este un jurnal de note vizuale:
Prima clădire care mi-a atras atenția în excursie este Turnului pompierilor, devenit centrul de cultură urbană, rezultatul unei reabilitări propuse în urma unui concurs de proiecte OAR. În inima Clujului, el oferă o vedere frumoasă asupra orașului.
Cluj Arena și BT Arena oferă textura fotografiilor și orașului și de aceea le-am dat târcoale în timpul orei de aur pentru a crea o imagine cât mai grafică. Desigur, ele conferă mai mult decât o imagine interesantă, fiind în prima linie a dezvoltării orașului.

Personajul principal aici este clădirea; oamenii sunt sensul său, chiar și atunci când se află în trecere. Dacă sunt împreună, cu atât mai bine.

Clujul este un oraș al vârstelor; ganguri boltite și curți ascunse, modernizarea accelerată și formele care se afirmă prin ele însele ori sunt în căutarea unui sens, se etalează pe sine în cadre decupate; discret, prin fața lor trece viața.