Kulcușul D

Autor(i):
Alexandra Nicolau, Anca Florea-Ionescu
Biroul:
Kulcuș
Colaboratori:
Cătălin Georgescu-foto; West Group Alternative-mobilier custom; Crafted Mob - construcție parțială bar; Andrei Design - corp de iluminat masă; Mircea Nechifor - mobilier lemn masiv; Ir Colours - tencuieli pereți; Natural Wood Floors - parchet, Atelier Macrame - decorațiune perete masă.
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Apartamentul este format din 5 camere ce comunică în varii moduri și ocupă etajul unei frumoase clădiri interbelice din centrul Bucureștiului. Zona de zi este formată din mai multe spații ce comunică direct: zona de bibliotecă, zona de living și zona de luat masa. Dormitorul matrimonial comunică și el direct cu zona de zi, însă și cu baia principală prin care se poate ieși într-un coridor separat. În apropiere de intrarea secundară în apartament există un birou în care pot veni clienții fără să treacă prin toată casa. Bucătăria este aproape atât de zona de luat masa cât și de accesul secundar, deservind cu ușurință și biroul.
Arhitectura și materialele existente, comunicarea între spații, înălțimea generoasă și lumina din interiorul apartamentului au condus întregul concept. Păstrarea atmosferei calde, pline de istorie, a fost una dintre cele mai importante strategii. S-a încercat să se intervină cât mai discret.
Au fost înlocuite instalațiile electrice și sanitare pentru a aduce apartamentul la standardele actuale. A fost în locuit și parchetul, care, deși din lemn masiv montat în stil herringbone, era deteriorat în mare parte, nemaiputând fi recuperat. Am ales tot un parchet montat în stil herringbone din aceeași esență de lemn – stejar – pe care l-am montat pe plăci din OSB.
Au fost păstrate finisajele din baia principala – mozaicul din marmură al pardoselii și marmura de pe peretele căzii, au fost curățate și puse în valoare. Oglinda montată pe tot peretele cu lavoarul dublează prezența marmurei, fără a-i diminua efectul. Lemnul brut al blatului, prelucrat manual din lemn de stejar, contrastează cu restul materialelor, aducând căldură. Plantele curgătoare, deși deocamdată de mici dimensiuni, vor transpune atmosfera într-o zona de natură plină cu energie pozitivă.
De asemenea, a fost recondiționată și marmura de pe pardoseala bucătăriei, iar tâmplăriile, atât exterioare cât și interioare au fost refăcute din lemn prelucrat manual și imitând tâmplăriile vechi.
Proprietarul apartamentului este un om activ, iubitor de artă, muzică, istorie, lectură, activând în domenii conexe. Astfel, culcușul lui a trebuit să îi reflecte viața dinamică, iubirea pentru frumos și tradiție.
Au fost împrumutate elemente din zona tradițional românească, elemente boho și scandinave, îmbinate pe un fundal care celebrează trecerea timpului și efectele lui frumoase asupra materialelor: wabi-sabi.
Din zona tradițional românească au fost împrumutate texturi, culori și diverse obiecte atent poziționate. Astfel, albastrul, prezent câte puțin în toate zonele de zi, aduce aminte de vopselurile tradiționale. Corpul de iluminat de deasupra mesei, lucrat manual din papier-mache pe comandă specială, este o stilizare a blidelor țărănești. Suveicile din zona de living ajută în desfășurarea lină a firului poveștii. Nu în ultimul rând, copaia din baia cu duș și-a regăsit întrebuințarea pierdută, iar textura pereților amintește de casele țărănești din lut.
Culorile îmbinând nuanțe de pământ și macrameul din zona de luat masa crează o atmosferă caldă, conducând spre zona boho.
Lemnul de nuc al mesei cu aspectul lui brut, polițele din stejar, tencuielile rugoase, ne introduc în atmosfera wabi-sabi, unde înțelegem că trecerea timpului poate fi celebrată și admirată în texturile și nuanțele pe care le lasă în urmă.
Barul, piesa principală a zonei de zi, împrumută din aspectul peretelui care îl susține, părând parte din acesta. Forma preia arcadele ferestrelor clădirii iar lumina și oglinda crează un fundal perfect pentru servire și expunere.
Texturile, materialele, culorile, tablourile și restul obiectelor lucrate manual, special pentru acest proiect, aduc câte puțin din energia fiecărui artizan implicat în creația acestui spațiu și invită la formarea unei comunități, a unei familii a oamenilor cu aceleași pasiuni.