Forum Constanța

Autor(i):
arh. Costa Sponte
Îndrumători:
șef lucrări dr. arh. Mihai Dutescu
Universitatea:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"
Facultatea:
Arhitectura
Localizare:
România
Parametri:
RH: S+P+4E / Sd: 21000 m2

Comentariul autorului:

Oraşul Constanţa este al 5-lea oraş ca mărime din România din punct de vedere al populației. Este situat în provincia istorică Dobrogea, fiind cel mai important port la Marea Neagră de pe teritoriul României dar şi al 4-lea ca dimensiune din Europa.

În prezent, Portul Turistic Constanța se află într-o stare incipientă de dezvoltare, neavând încă o identitate culturală definitorie din punct de vedere arhitectural şi urbanistic. Oraşul şl Portul Constanța reprezintă o zonă cu un potenţial economico-social considerabil, nefiind încă valorificate şi exploatate în ceea ce priveşte turismul cultural.

Situl intervenției se află intr-o zonă cu un caracter istoric important, Poarta 1 fiind înainte singura poartă de acces în oraș. În urma dezvoltării portului, situl a fost transformat într-o parcare, fiind necesară definirea unei zone care să deservească Portul Comercial.

Odată cu trecerea timpului şi dezvoltarea portului industrial în sud, spre Agigea, toată densitatea comercială s-a mutat acolo, scăzând astfel importanța Porții 1. Acest lucru a transformat situl intr-o zonă neexploatată, poziționată într-un punct cheie de dezvoltare a turismului și al activitatilor socio-culturale în pensinsulă. Odată cu intervenția, în zona peninsulară Constanţa sunt vizate mai multe aspecte precum:
- promovarea potențialului cultural și turistic prin regenerarea și restructurarea spațiului public;
- revitalizarea frontului la apă prin identitate, diversitate și crearea legăturii cu zona de promenadă;
- reabilitarea şi integrarea promenadei în contextul intervenţiei;
- punerea în valoare a celorlalte culturale şi istorice aflate în peninsula Constanţa;

Se propune realizarea unui ansamblu compus din clădiri şi amenajări urbane, cu rolul de a dezvolta un nou tip de țesut urban şi a defini un spatiu public ce conectează mai multe activităţi interactive pentru comunitate precum cele ştiințifice, arheologice de tip muzeal dar şi spatii de loisir şi interacțiune socială. Mai mult decât atât, se urmăreşte metamorfoza din tipul de tesut specific țărmului, pur functional în tip de tesut arhitectural - peisaj care să se ridice la gradul de imporanţă şi la caracterul turistic-cultural al zonei.