Locuință în Ștefănești, județul Argeș

Autor(i):
Catalin-Paul Cozma, Mihaela-Eliza Buzila
Colaboratori:
Fotografii: arh. Arthur Ţinţu;
Arhitectură: arh. Cătălin-Paul Cozma, arh. Mihaela Buzilă;
Structură: ing. Oni Micu, ing. Elena Micu;
Constructor: Ana Total Construct srl;
Studiu eficienţă energetică: ing. Louis-Paul Hayoun, Green Power Contractor srl;
Izolaţii: General Membrane, Acapulco;
Instalaţii curenţi tari: Anglorom srl;
Instalaţii curenţi slabi: Partener Trading 2000 srl, Siemens România, Omron România;
Instalaţii termice încălzire: Hoval, Uponor;
Instalaţii termice răcire: Uponor, Promo Mont Instal srl;
Tîmplărie: Cortizo;
Finisaje interior pardoseli: Grisco Construct;
Finisaje exterior deck, sticlă structurală: Glass Wood Art Design, Daniel Teşu;
Rulouri exterioare, drapaje interior: Roll Design;
Mobilier bucătărie: Zampieri;
Mobilier interior: Lemon Design;
Grădini: Pîrvu Cristian;
Localizare:
România, jud. Argeș, Stefanesti

Comentariul autorului:

1. Conformare volumetrică. Pe lîngă cerinţele obişnuite care generează volumul unei locuinţe -- cele care ţin de orientare spre perspectivele favorabile, de separarea funcţională a activităţilor în activităţi de zi/de noapte, activităţi dominante/dominate -- am conformat spaţial clădirea, astfel: i. În vederea acumulării de căldură în anotimpul rece, am propus o dezvoltare longitudinală a volumului construit, cu suprafeţe vitrate maxime spre Sud. ii. În vederea evitării supraîncălzirii în anotimpul cald, am propus ca suprafeţele vitrate să fie retrase din planul faţadei sau să primească cîte o "caschetă" care să le umbrească. iii. Am redus la minim deschiderile către Nord şi Vest; toate deschiderile beneficiază de rulouri termoizolante automate.
2. Conformare structurală. Energia acumulată este conservată prin proiectarea anvelopantei astfel încît, pe lîngă o rezistenţă termică cresută, eventualele schimbări bruşte de temperatură de la exterior să fie compensate printr-o inerţie termică crescută. Pereţii exteriori sînt realizaţi din zidărie dublă, cu termoizolaţia de 10 cm între cele două straturi de zidărie, obţinîndu-se o rezistenţă termică în dreptul lamelelor structurale de beton armat (situaţia cea mai defavorabilă) de cel puţin 5,20 m2K/W. Terasele sunt termoizolate cu polistiren în grosime de 20 de cm, avînd rezistenţa termică de 6,25 m2K/W. Anvelopanta inferioară este termoizolată cu un strat de 10cm de polistiren, aşezat sub placa de beton slab armat. O atenţie deosebită a fost acordată etanşeizării anvelopantei, atît la îmbinarea tîmplăriei cu zidăria, cît şi la traseele instalaţiilor care pătrund/ies prin anvelopantă. Pentru eficienţa absobţiei de radiaţie solară am ales, la pardoseli, un finisaj de beton în culoare închisă.
3. HVAC. Încălzirea este realizată prin pardoseală. Apa caldă menajeră este furnizată de 8 mp de panouri termosolare ultraperformante Hoval şi depozitată într-un puffer de 1200 de litri, sistemul de back-up fiind pe gaze naturale. Răcirea se realizează prin panouri radiante în tavane Uponor, agentul termic fiind produs de o pompă de căldură. Ventilaţia se realizează printr-un sistem dublu-flux: aerul viciat se extrage din băi şi din bucătărie, trece printr-un schimbător de căldură aer-aer cu randament de 98% şi se reintroduce, după ce a fost tratat şi umidificat/dezumidificat şi mixat cu aer exterior, în zonele de zi şi dormitoare. Toti consumatorii sunt legati la o centrala de control inteligent – rulouri ferestre, lumini, incalzire, racire, colectare apa pluviala, sistem de irigaţii.

zoom in zoom out fit height fit width close panel