Orase in rezumat. Piete din Europa si istoriile lor

Autor(i):
Cătălin Constantin
Editura:
co-editie Peter Pan ART si Editura Universitara „Ion Mincu!
ISBN/ISSN:
978-606-92300-4-6
Publicat:
Decembrie 2017

Comentariul autorului:

Orașe în rezumat spune, pe parcursul a peste 500 de pagini, povestea piețelor urbane din Europa. Volumul reprezintă un demers absolut inedit la nivel internațional, pentru că pune alături piețe din peste o sută de orașe din țări și spații culturale diferite, îmbinînd analiza antropologică, urbanistică și arhitecturală. Cartea combină într-un mod inedit textul și informația documentată cu numeroase imagini, mare parte dintre ele aeriene, realizate cu ajutorul unei drone. O piață de oraș e un rezumat. Istoric, arhitectonic, cultural, social. Într-o piață de oraș se văd bine și deodată toate straturile vieții omenești, ale vieții sociale. Piața orașului e, din acest punct de vedere, un spațiu privilegiat. Volumul este rezultatul documentat vizual și în bibliotecă ori arhive, pe parcursul a peste un deceniu, al celei de-a doua teze de doctorat a antropologului și editorului ui Cătălin D. Constantin, susținut în 2014 la Universitatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu”, sub coordonarea prof. univ. dr. arh. Sorin Vailescu. Volumul a fost gândit ca o carte-obiect, în care paginația și conceptul grafic merg mână în mână cu subiectul (de exemplu, culoarea de fundal a paginii se închide insesisabil, cu un procent, de la pagină la pagină; efectul devine evident abia către final, sugerând trecerea lentă, tot așa cum orice piață e un spațiu al trecerii lente, prin opoziție cu spațiul străzilor, caracterizat de o trecere grăbită).
Volumul are meritul de apune piețele urbane din România în context european, creînd un fir roșu între piețe din spații culturale diferite. În acest sens, se în cadrează și în tema Bienalei.

„Cartea ne așază într-o perspectivă în care locul și locuirea se completează în mod firesc. Piața e, în lectura autorului, un spațiu non-newtonian, prezentat în termeni de energii, nu doar de structuri și funcții. Din acest punct de vedere, cartea e total nouă prin metodă. Cătălin D. Constantin împletește în mod calculat limbajul aparent doar literar, dar științific în conținut, cu imaginile. Nu e o simplă juxtapunere, ci o modalitate atent gândită de a compune un discurs special, singurul capabil să ofere o lectură a spațiului în termeni de non-materie, de energii. Noutatea nu e numai de abordare, ci aș îndrăzni să o numesc de-a dreptul epistemologică.”
Vintilă MIHĂILESCU

”Cătălin D. Constantin saltă peste veacuri trecute pentru a înțelege în această carte ce înseamnă Piața pentru Europa. Cartea lui îmi aduce aminte vorbe auzite când aveam 20 de ani și mă aflam cu cel mai bun prieten al meu, Antoine de Beaufort, pe coasta Mediteranei, aproape de Toulon. Beaufort îl cunoștea din familie pe marele scriitor Charles Maurois, deja vârstnic, care ne-a depănat amintiri, povestindu-ne că, prima dată când a putut să se urce pe un vapor pentru a ajunge în Grecia, a strigat în sufletul lui, atunci când a zărit Acropole, după o curbă a coastei: C’est n’est pas beau, c’est Le Beau!”
Neagu DJUVARA

„Este remarcabil punctul de vedere al lui Cătălin D. Constantin privitor la relația dintre arhitectura reală și arhitectura imaginară.”
Sorin VASILESCU

zoom in zoom out fit height fit width close panel