Restaurant SAVART in cladirea UNITER

Autor(i):
Dragoș Scurtulescu, Raluca Mădălina Scurtulescu, Claudia Elena Ștefănescu, Sonia Cristina Tutelcă
Colaboratori:
RESTAURARE USI- Mihaela Preda
COMPOZITII DECOR CERAMICA- Laura Belmega si Dragos Istrate
CANAPELE: Isofa
LUMINI- Albora Concept
STRUCTURI METALICA- CamServ
FOTO: RADU MALASINCU
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
Su: 571.5 m2

Comentariul autorului:

Încă de la înfiinţare, din februarie 1990, sediul UNITER se află pe Strada George Enescu nr. 2-4, într-o clădire care a aparţinut, în anii dictaturii comuniste, gospodăriei de partid. Este o cladire cu o istoric controversat.
Inainte de Revolutie, cladirea a fost locuinta Zoei Ceausescu, fiica mijlocie a familiei Ceausescu, si a sotului acesteia Mircea Oprean. Dupa revolutie, cladirea a fost confiscata si cedata Uniunii Teatrala din Romania.
În anul 2006, sediul UNITER a fost câştigat în instanţă de către proprietarii de drept, iar în anul 2007 Primăria a cumpărat clădirea, pentru ca ulterior să acorde folosinţa ei gratuită UNITER pe o perioadă de 49 de ani.
Dupa 2007, UNITER a decis ca spaţiul de la parterul cladirii si gradina să devină spatiu public şi un spatiu dedicat serilor culturale.
Conceptul general al restaurantului SAVART , are la baza ideea de natura, vegetatie si de crearea unei legaturi armonioase intre terasa exterioara si spatiul interior, printr-o trecere lenta de nunate si materiale.
Proiectul de interior a cautat pastrarea compartimentarilor originale ale cladirii si a tuturor detaliilor decorative autentice cladirii. Este un proiect de suprapunere a materialelor si a culorilor prin care se pun in evidenta, cu usurinta, detalii arhitecturale autentice. S-a pastrat parchetul original, capatand o nota moderna prin culoare si geometria acestuia, iar tamplaria exterioara si interioara a fost curatata si readusa in atmosfera amenajarii prin refinisare.
Elementele decorative cu tema vegetala supra-dimensionate accesorizeaza peretii si completeaza mobilarea spatiului. Toata cromatica amenajarii – verdele crud, lemnul masiv al mobilierului, pardoseala din parchet, cat si textilele subliniaza intentia clara de integrare a naturii in interior.
Iluminatul interiorul este foarte prezent, iar majoritatea corpurilor de lumina te duc cu gandul la anii 30, dand un aer usor nonsalant spatiului, dar in acelasi timp indraznet. Spatiul principal este mobilat de un corp central supradimensionat ce te duce cu gandul la o colivie reinterpretata. Sferele din sticla fac ca toata structura metalica sa pluteasca desupra mobilierului. Corpurile de iluminat de deasupra barului – reinterpretarea unor pasari , proiectate pe un tapet vegetal- fac ca spatiul sa capete o tema comuna – natura, prin toate elementele de décor.
Exteriorul restaurantului pastraza vegetatia si proiectul peisager al domnului Ion Caramitru, mobilerul si decoratiunile fiind gandite ca o prezenta discreta, ce mimetizeaza o oaza de verde. Zona destinata personalului, este mascata de panouri supradimensionate, decupate in forme de masti cu expresii teatrale.
Impactul cel mai mare pe care il percepem atunci cand intram in gradina-terasa este peretele structurat, geometric- deconstructivist, care mascheaza vecinatatea laterala. Pe o structura metalica, placile ceramice si lemnul transmit o senzatie de plutire printr-un joc dinamic si vibrant atat ziua, cat si noaptea prin efectele de umbra si lumina create cu ajutorul iluminatului artificial.

zoom in zoom out fit height fit width close panel