Apartament în Brașov

Autor(i):
Radu Teacă, Andreea Maria Marinescu
Colaboratori:
Colaboratori: Pietro Aureliano Dorissa; Execuție: Smarco Construct - Corina Aldica, Călin Aldica; Mobilier custom-made:Publimpres SRL- Tudor Migia

Mobilier/Băi: A[r]telier Design; Sonorizare: B&O Romania - Horațiu Ionescu; Sisteme casă inteligentă: Adrian Micu, Dan Cionca; Foto: Radu Malașincu
Localizare:
România, jud. Braşov, Brașov
Indicatori:
Su: 200 m2

Comentariul autorului:

Pornirea acestui proiect a fost circumscrisă ideii de a transforma un spațiu existent, situat într-un important ansamblu rezidențial al Brașovului, cu toate tarele sale, stâlpi ieșiți din planurile pereților, ghene, grinzi, ferestre și uși în abundență și aleatoriu poziționate, într-un apartament care să emane intenția unui act volitiv (unde „necesitatea” din punct de vedere structural sau al instalațiilor să fie pe cât posibil diluată) în ceea ce privește fluiditatea spațiilor, suprafețelor și a materialelor.
Toate „accidentele” de care vorbeam mai sus au fost escamotate prin intervenția cu placaje și mobilier încastrat astfel ca încăperile să fie în final definite de forme rectangulare simple, forme care au contribuit și ele la punerea în valoare a mobilierului, a instalației audio-video, compusă ea însăși din obiecte care au în sine o valoare estetică.
Tot în slujba obținerii acestui cadru „curat”, neutru, capabil să evidențieze obiectele conținute, am optat pentru culoarea albă. În același timp, întru recuperarea unei atmosfere domestice am considerat potrivită prezența în spațiile importante (living, dining și scara de acces) a lemnului, sub forma unor scânduri din lemn lamelar, în care am inserat și corpurile de iluminat, și care elimină necesitatea grilelor de ventilație. Plafonul din lemn urmărește forma acoperișului în două ape, dându-i cursivitate, acoperind instalațiile, grinzile și ferestrele Velux existente. Eliberat de astfel de „accidente”, plafonul iese din living sub cortina generoasă ce adăpostește locul de luat masa de pe terasa ce permite contemplarea întregului oraș. Prin acest gest, cred că am reușit să creăm o comuniune cu livingul, astfel că diningul exterior devine o extensie a spațiului interior.

zoom in zoom out fit height fit width close panel