Infrastructura de cercetare ELI-NP

Autor(i):
Costel Tudorut
Colaboratori:
Aproximativ 20 de persoane din Romania si alte tari din diverse domenii de activitate: arhitecti, ingineri de structuri, ingineri de instalatii, specialisti in vibratii, specialisti in pompe de caldura, specialisti in radioprotectie, specialisti in protectie la impuls electromagnetic, fizicieni, specialisti in activitati nucleare, etc.
Localizare:
România, jud. Ilfov, Magurele
Indicatori:
RH: max. P+5-6p / Sd: 31.400mp m2 / POT: 50% / CUT: 1.8

Comentariul autorului:

Realizarea constructiilor necesare infrastructurii de cercetare ELI-NP in domeniul fizicii nucleare. Cladirile sunt impartite in doua categorii - cladiri speciale: cladirea gama si experimente, cladirea laser si laboratoare, destinate exclusiv experimentelor in domeniul fizicii nucleare; - cladiri clasice, destinate sustinerii activitatii de cercetare : casa de oaspeti, birouri, cantina si cabina de poarta.
In cadrul terenului de aproximativ 9,4 ha, cladirile sunt grupate functional pentru cercetare-experimente si pentru cazare, birouri, etc.
Conditii speciale de realizare a cladirilor destinate cercetarii:
- Camere cu clasa de curatenie ISO clasa 4, 5, 6 si 7, conform ISO 14644, suprapresiuni succesive in functie de fluxul functional;
- Pardoseala pe care se pozitioneaza echipamentele izolata la vibratii (≤1 x 10-10 g2/Hz de la 1 la 200 Hz);
- Temperatura controlata (20±0,5ºC) si umiditate controlata ≤ 40±15% (respectiv ≤ 30±10% in spatiul cu clasa de curatenie 4 si izolare la zgomot ≤ 55 dB peste 100Hz si ≤ 40 dB sub 100Hz;
- Protectie la impuls electromagnetic ≤60GHz.
- Sistem de incalzire si racire asigurat prin pompe de caldura apa - sol de 10,3 MW (1080 puturi forate la 120m).

zoom in zoom out fit height fit width close panel