Locuinta unifamiliala Slatina

Autor(i):
Anca Mihaela Constantin, Ionut Constantin
Colaboratori:
structura: Alexandru Mitrache
instalatii: Marius Florescu
arh. stag.: Andrei Turcu
Localizare:
România, jud. Olt, Slatina

Comentariul autorului:

Începere lucrări mai 2016 - Locuinţă finalizată decembrie 2017
S teren = 557 mp
S construită = 142mp
S desfăşurată = 225mp

Demersul locuinţei la oraş.

Încă de la început relaţia cu beneficiarii a fost una foarte bună, ceea ce ne-a permis să întelegem un pic din modul lor de viaţă şi din ceea ce însemnă pentru ei ACASÃ.
Am plecat astfel de la câteva cuvinte cheie – luminozitate, intimitate şi spatialitate însotiţă de simplitatea spaţiului locuit.

Astfel că , din punct de vedere funcţional, casa este organizată astfel:

- În zona de parter a fost pus accentul în principal pe realizarea unei zone de zi primitoare, orientată în special către zona de curte din spate, unde există intimitate faţă de vecinatăţile imediate, casa aflându-se într-o zonă de locuinţe individuale rezultate ca o extensie a zonei de locuinţe din oraş.
Spaţiul de primire asigură minimul necesar de mică depozitare şi grup sanitar, restul zonei de parter având contact vizual şi formând un tot unitar – living, locul de luat masa şi bucatarie. Mergând pe principiul bucătăriei româneşti unde se găteşte destul de mult, am optat pentru delimitarea spaţiului de lucru faţă de locul de luat masa şi living printr-o suprafaţă generoasă vitrată.

- În zona de la etaj sunt prevăzute două dormitoare şi o baie, dormitorul matrimonial având orientare către partea de spate a curţii şi dormitorul copilului adolescent către zona de faţă – în relaţie directă cu terasa (terasă ce reprezintă „curtea de pe casa a copilului si locul de relaxare cu prietenii”). Terasa a fost astfel orientată pentru a permite şi o vedere bună către zona de peisaj, respectiv râul Olt.

Compoziţional, corpul rezultat prezintă un volum ce domină pe înălţime şi adăposteşte spaţiul de locuit şi un volum cu o înălţime mai mică ce reprezintă zona de relaxare, respectiv spaţiul biroului şi al terasei.
Poziţionându-se drept capăt de perspectivă pentru un drum de servitute, volumetria propusă urmareşte o oarecare retragere şi închidere faţă de zona de curte din faţă şi o zonă puternic vitrată care să comunice mai mult şi să permită o deschidere către spaţiul curţii din spatele lotului.
Părăsind oarecum modul de viaţă de la BLOC, beneficiarii şi-au dorit un grad de intimitate mai mare faţă de vecinatăţile imediate.
Materialele şi tehnicile de construcţie folosite sunt clasice, caracteristice pentru o casă cu parter şi etaj. S-a insistat pe materiale cu aspect natural cât mai mult – placare cu piatră naturală parţial pe zona de faţadă a casei, placare cu traforuri din lemn tratat pentru exterior şi nu în ultimul rând la zona de interior foloisirea unei pardoseli din lemn masiv special tratat pentru încălzirea în pardoseală.
Casa are prevăzut şi un sistem de panouri solare, cuprinse şi poziţionate în zona de terasă, cu acces facil pentru întreţinere.

zoom in zoom out fit height fit width close panel