Expozitie Muzeul National de Istorie al Romaniei

Autor(i):
Alina Filipoiu, Octavian Cazacu, Anca Dumitrescu, Serban Leafa
Colaboratori:
Arheolog Catalin lazar
Localizare:
România, București
Indicatori:
Sd: 980 m2

Comentariul autorului:

xpozitie temporară de la Muzeul National de Istorie al Romaniei ce a avut ca subiect principal cultura Gumelnita. O cultură fascinantă plină de ritualuri surprinzătoare care ne-au condus la conceptul general al acestei expoziții, radiografie. Luminile oprite, grafica alb-negru reprezintă elementele care definesc acest concept. Puritatea și simplitatea expozitiei conferă o informație clară creând atât sentimente aleatoare, cât și conflicte.

Provocarea a constat in trecerea de la concept la spațiul fizic, prin crearea unei expoziții într-un spațiu tridimensional. Am creat o perspectivă care comunică printr-o poveste. Întreaga expoziție se bazează pe interacțiunea dintre poveste, spațiu și oameni. Obiectele trebuie ajutate pentru a vorbi cu vizitatorii, pentru a-i determina să asculte. Expoziția trezește sentimente care te transportă într-o altă lume, una care te surprinde constant, făcându-te să te simți curios și nerăbdător.
Misterul a fost încorporat transformând muzeul într-o mașinărie care le permite vizitatorilor să călătoreasca în trecut printr-o experiență multi-senzorială. Lumina se va stinge și simțurile se vor accentua. Acum puteți vedea clar, puteți auzi și simți istoria. Parterul muzeului a fost transformat într-un labirint de pânză neagră, care vă duce încet prin povești doar pentru a descoperi, în cele din urmă, o lume dispărută printr-un sistem de lumini negre și sticlă.

Acest coridor istoric a fost creat pentru a servi ritualurile și obiceiurile de înțelegere ale culturii Gumelnița. Informațiile și scenele necesită o reflectare a stilului de viață, a ceremoniilor funerare, inclusiv a notelor genetice sintetizate, și se încheie cu perioade arheologice și experimente făcute pe teren. Conceptul general al expoziției este radiografia culturii neolitice Gumelniţa. Luminile stinse, grafica alb pe negru sunt elemente care definesc acest concept.
Întreaga expoziție se bazează pe interacțiunea dintre poveste, spațiu și oameni. Expoziția trezește sentimente care transpun vizitatorul într-o altă lume ce surprinde continuu, făcându-l curios și nerabdător.
Misterul a fost introdus transformând muzeul în mașinăria care permite călătoria în trecut printr-o experiență multisenzorială. Lumina se va stinge iar simțurile se vor ascuți. Se va vedea mai clar, se va auzi și se va simți istoria. Parterul muzeului se transformă în labirint de pânză neagră care poartă încet printre povești pentru a dezvălui în final o lume dispărută printr-o instalație de lumini negre și cioburi.

zoom in zoom out fit height fit width close panel