Casa Timiș

Autor(i):
Irina Filofi, Cătălin Trandafir
Colaboratori:
arh. Cezara Tudosă, Arh. Anda Gheorghe, ing. Adrian Giurgiu, ing. Barna Lakatos, ing. Ciprian Bodescu, ing. Cornel Stanciu, ing. Kristian Kiss, ing. Florin Popa, ing. Kadar Ferenc, Ștefan Timiș,
ing. Bocîrnea Liviu, Ing. Ovidiu Popa, Ing. Ferenc Kadar, Ing. Florin Puscasu, Anca Arba
Localizare:
România, jud. Cluj, Popesti
Indicatori:
RH: P / Sd: 280 m2 / Su: 190 m2 / POT: 4,56 / CUT: 0,0456

Comentariul autorului:

Situată în apropierea orașului Cluj-Napoca, locuința răspunde cerinţelor unei familii formată din 2 persoane. Doamna, pasionată de sport, natură, lectură şi domnul, pasionat de lectură, cu un puternic spirit de socializare. Firi opuse – ea introvertită , el extrovertit - solicită viitoarei lor case să fie atât veselă, cât și sobră, sensibilă dar și puternică.
La prima vizită, am gasit o zona deschisă, de observație, un teren în pantă, cu vegetație joasă. La baza unui mic dâmb, o cadă cu plante aromatice, servea ca loc de lectură pentru weekend. Locul privea spre o coamă de pădure.
Casa și-a propus să nu disturbe cadrul, să construiască senzația unui obiect peren, care intervine minimal în teren - volumul se naște din deal si se închide printr-o plutire discretă. Casa restituie la nivelul acoperișului suprafața verde pe care a ocupat-o, printr-un acoperiș înierbat, inundat cu specii găsite pe teren.
Volumetria e simplă și compactă, cu suprafețe transparente amplasate în decupaje adânci, create și dimensionate pe baza studiilor de însorire. Volumetria se substituie terenului, soarelui și interactiunilor dintre spații și context. Continuând abordarea omogenă a exteriorului, accesurile în casă sunt integrate într-un placaj continuu de lemn.
Casa se desfășoară pe un nivel, fiind compusă din două zone funcţionale. Spațiile tehnice și complementare se așează în zonele îngropate. Spațiile locuibile urmăresc curbele de nivel, traseul soarelui și peisajul.
Dormitorul principal privește soarele de dimineață și comunică cu terenul printr-o terasă buzunar, intimă. Deschis complet, acesta dialoghează cu dealurile estice, având ca bază vizuală un parapet exterior din beton, care caută să protejeze, prin poziționare și prin funcțiune. Tot în terasa-buzunar, se deschide și baia principală. Pereții acesteia glisează complet vara, dând senzația unui băi dezinhibate, libere, în natură.
Zona nocturnă este legată de zonele de zi printr-un coridor cu depozitare, care caută, prin desen și iluminat, să diminueze cantitatea de informație vizuală și să realizeze un pasaj subtil între activitățile de zi și de noapte.
Spațiile de zi se distribuie spre sud, spre pădure. În cadrul acestora, zona de lucru se sustrage vederii. În spatele biroului, într-un buzunar, se naște un spațiu de relaxare, biblioteca-pat de zi, care permite cuplului să se cufunde în lectură. Peretele exterior se deschide complet, transformând spațiul intr-o entitate proprie.
Cada realizează o trimitere subtilă la cada exterioară, punctul de început și de naștere a ideii de casă.
Bucătăria , zona de zi se desfac către peisaj, mizând pe o transparență desăvârșită. O terasă acoperită învăluie spațiile de zi, preluând secvențial caracterul acestora.
Senzația interioară rămâne cea inițială, de punct de observatie. Pe prelungirea acoperișului casei, la baza unui mic damb, se aşează cada de pe teren, în poziția inițială; băile în natură, vor continua, terenul în pantă, natural, acoperit de vegetație joasă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel