Casa Racoviţa

Autor(i):
Corina Dindareanu
Colaboratori:
Instalatii: ing. Bogdan Ionita, Dynasty VDB srl
Structura: ing. Radu Modreanu
Diriginte de santier: Victor Cornea
Constructor: Cella Invest AG srl
Fotografii: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, jud. Ilfov, Bucuresti
Indicatori:
RH: S+P+2 / Sd: 404.70 m2 / Su: 391.12 m2 / POT: 53.1 / CUT: 1.1

Comentariul autorului:

Zona în care este situat imobilul se caracterizează printr-un țesut de case cu curte de înălțime joasă, un amalgam de volumetrii și stiluri unde clădiri interbelice de 4-5 etaje se învecinează cu modeste case vagon pe parter. Fiecare exprimă cu sinceritate în aspectele sale formale epoca în care a fost construită și funcția sa rezidențială, ceeace iși propune și noua construcție.
Înălțimea la cornișă a parcelei era de minim 10 maxim 15m: locuința e formată dintr-un volum compact, un cub de 11mx11mx11m, cu parter, etaj 1 și 2 parțial, situat către stradă, si o parte joasa, doar parter, catre curte. Cubul prezinta o fatada de lemn, mai "opacă" spre strada, răspunzând orientării nord-vest și unei nevoi de intimitate (ferestrele de la bai si circulatii sunt protejate de lame).
Clădirea se deschide treptat pe măsură ce evoluează către interiorul curții: fațada laterală primește intrarea, reflectând casa vecină la nr. 2. Felul în care intrările se oglindesc și grădinile de acces se contopesc peste limita gardului corespune intenției de a păstra această caracteristică tipică a zonelor de case-vagon.
Zona lipită de calcan a casei concentrează într-o bandă de 2m lățime toate serviciile casei: băi, bucătărie, depozitari, instalații, lăsând liber restul casei de trasee verticale de instalații și circuite de apa. Scara, situată in zona centrala a casei, se transformă intr-un nucleu vizibil prin linii verticale de lemn, ca și cele de pe fațadă.Corpul jos situat spre curte, cu o structură ușoară metalică și închideri culisante de sticlă, permite, împreună cu pergolele perimetrale, contopirea zonei de zi cu grădină. Copertinele sunt mai înalte la sud-est dar mai joase spre sud-vest pentru a proteja de soarele puternic de după-amiază.
Proiectul a urmărit sustenabilitatea, un consum energetic cât mai redus și folosirea materialelor cu un impact redus asupra mediului ambient. Fațada ventilată a fost o opțiune care s-a impus de la bun inceput, iar căutarea unui material potrivit pentru funcția de locuire a dus la alegerea lemnului (cu izolație performantă de vată bazaltica folosită și pentru părțile de fațadă finisate cu ETICS) ca anvelopantă care îmbină ambele cerințe în mod ideal. În afara aspectului sustenabil, lemnul s-a impus pentru caracterul sau domestic tradițional, „vegetal”, natural, cald, care rezistă din punct de vedere estetic în timp. Lemnul nu e o simpla coaja, fațada ventilată fiind esentială în proiect ca instrument de eficienta energetica; aceasta căutare a sustenabilitatii se exprima prin lemn, situand clădirea în contextul contemporan al preocupărilor legate de mediul ambient.
Controversa poate fi inerentă când se intervine într-o zonă urbană protejată: proiectul intenționează să îmbogățească țesătura existentă cu o clădire nouă care își exprimă estetic funcția rezidențială într-un mod contemporan, stabilind un dialog cu vechile case vecine, cu gradinile adiacente care se unesc cu curtea casei noi, cu spatiul urban creat la intersectia strazilor.

zoom in zoom out fit height fit width close panel