Wellness Lady's First

Autor(i):
Ilinca Mănăilă, Detlef Schulz
Colaboratori:
Reimund HOUSKA
Arch. M. A. ZFH

Comentariul autorului:

La mansarda unui hotel în Zürich, o zonă de wellness existentă a trebuit sa fie renovată din punct de vedere tehnic și reproiectată din punct de vedere arhitectural. Printr-o separare consecventă între o zonă umedă și o zonă uscată și prin mutarea băii de aburi in apropierea dușurilor, centrul spațiului este eliberat iar organizarea lui pe două etaje devine perceptibilă.
Zona umedă cu nișele de duș extinse și cu baia de aburi nouă a fost așezată, analog saunelor existente opuse, la margine, sub panta înclinată a acoperișului. În mod similar celelalte intervenții de arhitectură se dezvoltă perimetral. Banchetele, așezate sub panta acoperișului, preiau ritmul elementelor structurale existente de lemn. Cele trei canapele încălzite, dezvoltate special pentru acest hotel, sunt inspirate de băile japoneze cu nisip, numite Sunaburo. Ele au umpluturi de sâmburi de cireșe, care se adaptează optimal la forma corpului și încorporează căldura transmisă prin radiații infraroșii pentru o relaxare completă respectiv pentru pregătirea masajului.
Tratarea cromatică a spațiului este inspirată de diagramele de culoare ale lui Ernst Haeckel în "Formele de Artă ale Naturii": podeaua și mobilierul în nuanțe vibrante de roșu venețian, partiția prin benzi roșii și câmpurile în culori champagne și albastru. Această ordine suprapusă și independentă de ordinea elementelor structurale existente, devine la partea superioară mai ușoară și conferă spațiului scară și unitate. Utilizarea deliberată a culorilor, luminilor și suprafețelor produce o densitate și o atmosferă aerisită și luminoasă, comună cartierului Art Nouveau din Zürich, unde e așejat hotelul. Corpurile de iluminat special concepute pentru acest Wellness degajă eleganță și contribuie, la rândul lor, la interacțiunea între vechi și nou, precum și la senzația de amploare și generozitate a spațiului.

zoom in zoom out fit height fit width close panel