Interior Dental Praxis

Autor(i):
Attila Wenczel
Colaboratori:
Arhitectura: Ianko Norbert , Toma Claudiu
Structura:Lannert Cristian
Instalatii electrice: Valea Adrian
Localizare:
România, jud. Timiș, TIMISOARA
Indicatori:
RH: P+1E / Sd: 350 m2 / Su: 300 m2

Comentariul autorului:


Interiorul este deschis, luminos, având un spațiu central care se desfășoară verticală, iluminat zenital. Din punct de vedere funcțional clădirea este împărțită pe două niveluri. La parter se află spațiile destinate publicului, holul central de acces care orientează circulatiile interioare, accesul spre cabinetele dentare și la sala de radiologie. Sala de așteptare este separată prin volumul verde al recepției de holul principal din care se accesează cabinetele. Spațiile etajului sunt destinate personalului medical și colaboratorilor, aici fiind plasate laboratorul pentru tehnica dentară, birourile, vestiarele și o mică sală de sedințe.
Amenajarea încearcă să completeze volumetria dinamică a clădirii, linia fiind unul dintre elementele principale care dau personalitate spațiului. Volumele interioare sunt proiectate având muchii accentuate iar culorile alese vin să completeze atmosfera voit sterilă a ansamblului. Lumea interioară imaginată este una luminoasă în care accentele de culoare sunt plasate doar în puncte precis alese, pesonalizînd discret spațiile. Accentul trebuie să cadă pe actul medical și pe pacient.
Cromatica e simplă, compusă din suprafețe mari albe și gri care reflectă lumina naturală și o suprafață accent de culoare verde care îmbracă volumul recepției și care delimitează spațiul principal al parterului și adapostește sălile de radiologie, sterilizare, camera tehnică și servere.
Volumul verde al recepției este cel care trebuie să atragă atenția pacienților odată intrați în spațiul clinicii. Acest înveliș semilucios are rolul de a dezvălui și expune zona de informații dar și de a ascunde zonele tehnice, de a le face invizibile pacienților și publicului, deși plasate central.
Scara din sticlă spre etaj completează ideea amenajării, dar are și rolul de a lăsa lumina naturală să patrundă până în spațiul recepției și în zona de așteptare a pacienților. Lumina directă este un alt element pe care amenajarea mizează în dinamizarea spațiului, prezența directă a razelor solare dând viață spațiului în permananță, schimbând atmosfera și nuanțele permanant de-a lungul unei zile.
Verdele aduce elemenul natural (sau ideea prezenței sale) în interior. Masa destinată consiliului este una dintre piesele importante. Destinată sedințelor dar și operațiilor practice, aceasta are inserate suprafețe de lucru acoperite cu piele neagră pentru cursuri și prezentări, așezate peste tăvițele destinate activităților practice, dar și o suprafață verde, naturală, în contrast cu forma sa abstractă și rece.
Dental Praxis aduce un spaţiu inedit pentru o clinică, complex dar comprehensibil, proiectat cu atenţie la armonizarea interiorului cu exteriorul, a volumului cu mobilierul.

zoom in zoom out fit height fit width close panel