Restaurant Pește și Vin

Autor(i):
Adrian Tutuianu, Aurel Basuc
Localizare:
România, jud. Brăila, Brăila
Indicatori:
Sd: 300 m2 / Su: 290 m2

Comentariul autorului:

Apariția restaurantului Pește și vin formează o etapă crucială în regenerarea orașului și portului Brăila, servind la reconectarea vizitatorilor cu valorile locale. Situat în apropierea portului, adiacent locului de unde pescarii locali descărcă captura, livrând zilnic, peste proaspăt, proiectul speră că va cataliza "efectul Dunării" în sensul că va crea o legătură strânsă între locuitorii orașelor Brăila și Galați. Dincolo de recuperarea reperelor cultural-istorice și geografice, Pește și Vin este un loc ideal pentru o escapadă de weekend sau pentru călătorii gurmanzi, care pot savura rețetele create de un bucătar dedicat gastronomiei pontice și danubiene.

Amplasat pe digul care unește Brăila de Galați în vecinătatea fostei fabrici
de cărămidă și malul Dunării, restaurantul se află chiar pe drumul național DN 22B, la km4. Brăila se mândrește cu o flotă de pescuit mică, adiacentă restaurantului, de unde provine o parte din peștele servit în meniu.
Cu privire la abordare, restaurantul se afla într-o construcție cu structură din lemn al cărei acoperiș este învelit cu stuf adus din Insula Mare a Brăilei. Un soclu din piatră ridică clădirea din zona de risc de inundații și măreste punctele de vedere.

Restaurantul dispune de un pridvor (terasă) la exterior și de o sală de mese privată, la interior. Feresterele mari din sticlă permit vederi panoramice neîntrerupte printre care și un vapor situat în apropierea restaurantului. În plus, interiorul dezvăluie uși cu ferestre rotunde care permit accesul vizual în bucătărie, reflectând natura de lucru a pieței de pește.
Asemenea mediului în care trăim, amenajarea interioară a spațiului este plină de contraste. Contemporanul intră în armonie cu tradiționalul, amestec pus în valoare de lumini reci și calde, precum și de elemente de ambient ce au rolul de a crea unitate și identitate.

Amenajarea constă din canotci transformate în corpuri de iluminat, un acvariu animat de pești exotici, un perete decorativ din farfurii ce imită solzii precum și culori ce amintesc de liniștea unei vacanțe princiare pe țărmul danubian, drapat în alb, albastru și portocaliu. Culorile interioare imită apa și cerul-în creștere de la verde, turcoaz, albastru acvatic și tonuri deschise de lemn natur; ridicându-se la o paletă mai contrastantă de portocaliu, gri și alb.

Structura puternic subliniată prin albastrul turcoaz oferă senzația de stabilitate și claritate a spațiului. Plafonul deschis și înalt ce se extinde pe toată suprafața restaurantului dezvăluind structura din lemn și acoperișul închis cu stuf, intră în armonie cu elementele pescărești precum canotcile, funiile și vâslele. Plantele aromatice, păturile de lâna, scaunele din lemn, rogojină, ștergarele, ceramica albă, lumina caldă ce se revarsă în întreg spațiul, vinul alb și peștele proaspăt redau atmosfera unui oraș fluvial autentic.

zoom in zoom out fit height fit width close panel