Nod makerspace

Autor(i):
Florin Cobuz, Tamina Lolev, Iulian Canov, Vlad Stoica
Colaboratori:
Mobilier: arh Stefan Vasile(Nod), arh Sorin Chiric(Nod), arh Mihai Bugu(Nod), designer Marilena Popa
Amenajare zona destinată atelierelor pentru copii: Studio eematico
Fotografie: Catalin Georgescu, Florin Ghenade
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: - / Sd: 1018 m2 / Su: 1018 m2 / POT: - / CUT: -

Comentariul autorului:

Lansat în anul 2015, NOD makerspace este primul centru comunitar creativ de dimensiuni mari din România care are ca obiectiv democratizarea design-ului, a ingineriei, a fabricației și a educației creative.
Spațiul de lucru și de prototipare se află în Fabrica de Bumbac, pe malul Dâmboviței: fostul spațiu de producție comunist, dezafectat și degradat s-a transformat în locul ideal pentru makeri și creatori. La o scară mai mică, hala acomodează acum generația tânără de makeri, iar la o scară mai mare, această transformare a declanșat un proces organic de regenerare urbană, iar locul a devenit un nod important pentru industriile creative ale București: designeri, artiști, ingineri, inventatori, antreprenori. NOD, noduri, s. n. Loc în care se leagă două sau mai multe elemente ca să se țină strâns împreună; loc de legătură sau de întâlnire se referă deopotrivă o comunitate care potențează schimbul de idei, dar și la un spațiu de lucru dotat cu ateliere de creație, ce oferă pe bază de abonament acces la o serie de unelte și echipamente pentru producția digitală și prototiparea rapidă.
Fiind o inițiativă exclusiv privată și realizată de către o comunitate multidisciplinară cu resurse puține, Nod makerspace a atras atenția Comisiei Europene și a actualului Guvern ca un exemplu de bune practici pentru folosirea resurselor urbane existente-patrimoniu industrial nefolosit- prin mobilizarea unei comunități. De asemenea, Nod makerspace a fost una din din cele 15 inițiative europene selectate în proiectul ‘Funding the cooperative city’, ce investighează modele economice conduse de către grupuri comunitare.
Transformarea spațiului a fost realizată în 6 luni, cu o echipă de 15 voluntari și o investiție de 120000 euro: 40% din investiția inițială a fost realizată prin sponsorizări în natură din partea companiilor partenere, iar 60% a fost investiția privată a membrilor echipei.
Designul urmează structura clădirii, cei 700 de mp ai fostei hale industriale fiind împărțiți după cum urmează: 350 mp spațiu de lucru comun completat de 10 studiouri private destinate tinerilor designeri, 100 mp alocați atelierelor de bricolaj și de design pentru copii și 150 mp de ateliere de prototipare, manufacturare și fabricare digitală. Spațiul comun este prevăzut cu o zonă de relaxare, cu o chicinetă integrată în mobilier și o sală de conferințe. Recent, Nod makerspace s-a extins la 1000 mp, pentru o reconfigurare logistică a atelierelor tehnice și o zonă de evenimente publice. Amenajarea a mizat pe atuurile luminozității generoase a spațiului industrial. Mobilierul este minimal și a fost creat in-house pentru o integrare perfectă în spațiu. Caracterul luminos este accentuat și de delimitarea vitrată a studiourilor individuale. Zona de relaxare este punctul de întålnire al membrilor comunității sub lightbox-ul mobil, iar zona din dreptul ferestrei mari se convertește în spațiu de contemplare și brainstorming care apropie spațiul de exterior și de råu.

zoom in zoom out fit height fit width close panel