City Business Centre Timișoara - ansamblu final (clădirile C-D-E și spațiu public)

Autor(i):
Vlad Alexandru Gaivoronschi, Dan Munteanu
Colaboratori:
Structura : SC H.I. STRUCT SRL
Localizare:
România, jud. Timiș, Timisoara
Indicatori:
RH: P+8 / Sd: 60000 m2 / Su: 54545 m2 / POT: 60% / CUT: 3.4

Comentariul autorului:

City Business Centre Timisoara – clădirile C,D,E şi spaţiul publicOraş tipic central-european,Timişoara a fost înconjurată de o amplă fortificaţie stelară de tip Vauban, inclusiv cu un sanţ umplut cu apă.
În vestul centrului istoric de sec. XVIII a fost finalizat proiectul City Business Centre prin punerea în funcţiune a ultimelor trei clădiri C,D,E şi a spaţiului public, devenind un important regenerator urban al întregii zone. Întregul ansamblu de birouri a înlocuit o fabrică de textile edificată în anii 60-70 oferind spaţii publice de tip piaţă urbană şi galerii pietonale, spaţii semipublice, foyere şi Săli de conferinţe, comerţ, servicii, parcare subterană şi la nivelurile superioare birouri de clasă A.
Primele două clădiri A şi B au fost finalizate până în anul 2010, următoarele trei împreună cu galeria şi piaţa urbană completând întregul ansamblu. Acesta şi-a dobândit astfel caracterul compact, de masiv decupat, cu elemente comune pentru toate clădirile, precum juxtapunerea de soluri – straturi suprapuse înverzite, sistemul de logii cu riflaj ceramic ce ritmează întregul ansamblu şi completând elementul dominant unificator, cel al mezaninului la rândul sau în riflaj ceramic. Întregul masiv în sticla şi ceramică este o replică a masivului Spital Militar de sec. XVIII situate la est, stabilind cu acesta o relaţie importantă pentru o viitoare regenerare a zonei.
Galeria pietonală longitudinală ce străbate ansamblul pe axa nord-sud a devenit coloana vertebrală a întregului ansamblu, care integrează spaţii amenajate peisajer, artă urbană, foyere cu pâlnii de sticlă, etc..
Către sud a rezultat o piaţă urbană în amfiteatru. Deşi proiectul iniţial a avut în vedere în acest loc o lucrare importantă de artă urbană şi o suprafaţă distinctă pentru expunerea de artefacte arheologice, o surpriză descoperită pe sit a oferit o nouă perspectivă şi scop pentru acest spaţiu public.
Pe amplasamentul celei de a cincea clădire – E a fost descoperit un ansamblu hidrotehnic de sec. XVIII de tip stăvilar ce regla nivelul apei din şantul de apărare al cetăţii.
Cca 400 mp. cuprinzând cea mai importantă suprafaţă a acestor artefacte a fost reconstruită cu materialele originale în această piaţă urbană, fiind expusă în cadrul unui mic fragment muzeal în aer liber, devenind astfel un simbol pentru un oraş inovativ tehnologic precum Timişoara. Vedeţi video la: http://bit.ly/1RDAbPk

zoom in zoom out fit height fit width close panel