Clădire cu apartamente str. Sfinții Voievozi nr.52-54

Autor(i):
Vladimir Arsene
Colaboratori:
Proiectare rezistenta: Popp & Asociatii S.R.L.

Proiectare instalatii HVAC
& sanitare: Miga Airvent S.R.L.

Proiectare instalatii electrice: Cons.Eng. S.R.L.

Proiectare anvelopanta: Aludesign S.R.L.

Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: S+P+4E+5retras / Sd: 4680 m2 / POT: 52 / CUT: 3.7

Comentariul autorului:

Clădirea cu apartamente este o inserție în triunghiul urban mărginit de străzile Moxa și Sf. Voievozi, nu departe de Calea Victoriei și în spatele Casei Vernescu și a Hotelului Moxa.Fronturi lungi și înguste, arhitectură eclectică, varietate și de multe ori chiar dezordine sunt trăsături specifice ale țesutului urban bucureștean aflat în spatele marilor bulevarde ce travesează centrul istoric.
Proiectul de față este o excepție privind lățimea lotului, întrucât în timp ce este o inserție în lungul unei străzi secundare, are un front lung de 35 de metri la stradă. Loturile sunt mai mari în această insulă urbană , ea mijlocind o tranziție între propietățile prestigioase aproapiate de Calea Victoriei și tesutul urban tipic dinspre vest.
La est, clădirea este parțial atașată la calcanul unei vile in stil francez clasicist, vilă ce a cunoscut clar zile mai bune. La vest este foarte aproape de o clădire de apartamente din anii 60, îmbracată in iederă. Spre sud și spatele lotului, propietatea este marginită foarte strâns de câteva clădiri de apartamente de diverse mărimi, înalțimi și imagini arhitecturale‎.
Proiectată initial de noi în perioada de boom de la mijlocul decadei trecute, proiectul avea 4 mari apartamente de lux pe etaj. Aceste apartamente, prin mărimea lor, facilitau o abordare a fațadei către vecinii din spate‎ ce permitea prin folosirea alternativa a zonelor pline si vitrate o anumita intimitate zonei de dormitoare. Noii proprietari au continuat o dezvoltare în ton cu noile cerințe ale pieței si cele 4 apartamente pe etaj au devenit 8, în contextul general volumetric impus de regulamentul urban. Fațadele au suferit modificari impuse de noile configurații de apartamente si au avut mai putina libertate în
‎folosirea zonelor opace spre vecini. Forma poligonală complexă a clădirii este rezultatul atât al cerințelor regulamentului urban cât și al dorinței de a oferi apartamentelor cât mai multă lumină și vederi bune în contextul amplasării clădirii într-un țesut urban complicat. Fatada de nord încearcă să folosească la maxim frontul stradal lung și spațiul aerat oferit de marginea prospectului stradal, concentrând cele mai scumpe și mari apartamente (3 camere) și având finisaje speciale. Apartamente mai mari de trei camere sunt amplasate la parter unde beneficiază de gradina amplasată pe spațiul rămas liber până la vecini și la penthouse, unde trei apartamente sunt înconjurate de o terasă amplasată pe retragerea cerută de regulament.
Fațadele reflectă împarțirea cladirii între ''față'' și ''spate''. Folosirea ecranului de metal‎ ambutisat la fațada principală stabilește prezența clădirii în lungul străzii și în contextul eclectic al arhitecturii înconjurătoare. Este o prezență care oscilează între prezența și absență, între lumină și umbră, între transparență și opacitate, între decizie și îndoială.

zoom in zoom out fit height fit width close panel