Inserție în sit istoric

Autor(i):
Dan Corneliu Șerban
Colaboratori:
Arhitectură: arh. Ana Luben, arh. Ecaterina Coloros Mocănescu, arh. Alexandra Butnaru, arh. Diana Ștefan, stud. arh. Cristina Ilie, arh. Emoke Jakab, arh. Radu Țurcanu, arh. Alexandra Buleu
Structură: AVZ Design Grup / Ing. Andrei Zybaczynski;
Instalaƫii: Smart Design -Instalaƫii / Ing. Mihai Terzi, Ing. Cristina Terzi;
Fotografii: dr. arh. Dan Corneliu Șerban
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: S+P+2E+3 R / Sd: 624 m2 / Su: 497 m2 / POT: 62 / CUT: 2

Comentariul autorului:

Pe strada Caragea, in plin centru vechi, acolo unde eclecticul concureaza cu neoromanescul si modernismul, am primit misiunea bine definita de catre beneficiar: un ansamblu de apartamente cu o arhitectura cat mai contemporana.
Vecinatatile, pline de culori calde, cu tencuieli in nuante pale de beige sau cu placari contemporane cu lemn de nuante inchise ne-au inspirat si ne-au trezit dorinta de a le replica.
Asadar, am conceput imaginea exterioara cu mijloace contemporane dar in acelasi timp am cautat armonizarea cu vecinatatile. S-au propus sisteme de fatada de tip parasolar cu lamele care sa se asemene ca pas si culoare cu constructia vecina din stanga si de asemenea, textura pietrei folosite a fost aleasa in armonie cu fatada constructiei vecine din dreapta.
Si pentru ca, vis-a-vis de lucrare se regasesc doua case in stil neoromanesc respectabile ca arhitectura si cu fatade bine intretinute, am decis sa deschidem la maximum vederea dinspre apartamente catre acestea.
De aceea, catre strada, apartamentele beneficiaza de vitraje ample, pe intreaga inaltime, fara parapet. Vizibilitatea catre casele neoromanesti se continua prin utilizarea parapetelor integral din sticla ultra-clara in zona balcoanelor.
Elementele forte ale contextului, casele cele mai valoroase din zona devin decor si potenteaza comunicarea vizuala cu exteriorul a apartamentelor.
Intimitatea apartamentelor este insa asigurata, in ciuda vitrajelor vaste, printr-un control al unghiurilor de vizibilitate in plan vertical, datorita amplitudinii consolelor logiilor si datorita filtrajului asigurat de parasolare.
La interior, pentru placarea peretilor, este folosita aceeasi piatra beige palid similara cu coloritul tencuielilor din zona, aducand unitate intre exterior si interior si potentand prezentarea contextului prin marile vitraje de sticla.

zoom in zoom out fit height fit width close panel