Clădire de apartamente „Cortina Residence”

Autor(i):
Vladimir Arsene
Colaboratori:
Structura : Popp și Asociații
Instalații încălzire-condiționare și sanitare : Miga Airvent SRL
Instalatii electrice : Cons-Eng SRL
Consultant anvelopa exterioara : Aludesign SRL
Localizare:
România, Bucureşti
Indicatori:
RH: 3S+P+12E- Et.13 retras / Sd: 34962,00 mp + teras m2 / POT: 47 / CUT: 4,7

Comentariul autorului:

Proiectul încearcă să readucă o tipologie ‎considerată de multi ca fiind parțial responsabilă pentru degradarea urbană și socială în multe orașe est europene după război. Vinovată este bara modernistă de apartamente, 'blocul'. Urmând o tradiție modernă mai veche, 'blocul' a contribuit la rezolvarea parțială a cererii de locuințe a celor ce migrau spre oraș de la țară și multe exemple de început nu aveau nimic de a face cu degradarea urbană. Degradarea a urmat ca o consecința firească a societății comuniste. Ce se vinde azi cel mai bine sunt clădiri mici de apartamente până la 5 etaje înalțime, 2,3 apartamente grupate la o scară, fără coridor de distribuție ,apartamente mici dar bine utilate și finisaje superioare.

Acest proiect nu încearcă să demonstreze în mod necesar o revenire în forță a modernismului de marcă, ci doar o reconsiderație a atribuțiilor sale arhitecturale : liniariate, fluiditate, claritate, compoziție, contrast, lumină, aer.
Chestiunea privind densitatea ‎relationată de numărul mare de apartamente ale clădirii (267) nu aparține în mod necesar unei discuții privind modernismul tradițional. Densitatea va crește, daca nu în centrele istorice, în imediata lor vecinătate.

Structural, proiectul urmarește tradiția corpurilor lineare de clădire cu apartamente distribute pe circulații orizontale servite de o scară de evacuare și lifturi, grupate împreună pentru a constitui 'blocul'. În cazul nostru, patru segmente de clădire, servite de scări în foarfecă și câte o pereche de lifturi, sunt unite pentru a forma un T parțial. Această configurație' îmbrățișează' o mare grădină cu arhitectură peisajeră , deasupra a trei nivele de garaj subteran și a unui nivel de spa.
Luminatoarele din sticlă galbenă aduc lumină naturală spa-ului de la subsol.
Proiectul stabilește între zonele de magazine de la parter și parcul din fața acestora, un circuit pietonal interesant, stabilind un 'microclimat' de arhitectură și urbanism.
În acest proiect, toate spațiile comune, au fost proiectate ca spații de interes arhitectural, întrucât credem că spațiile de tranzit sunt la fel de importante ca spațiile de adunare. Balcoanele cu parapet solid de sticlă ‎, întăresc orizontalitatea . Contrastul dintre parapeții de sticlă albă ai balcoanelor și terra cotta neagră a zidurilor marchează fluiditatea liniilor orizontale ale clădirii.
Apartamentele sunt de mărime medie și mare, unitățile de pe capetele segmentelor fiind apartamente cu dublă orientare. Contrastul și fluiditatea ‎exteriorului continuă și la interior în alcătuirea coridoarelor , unde pereții de beton buciardat ai nucleului de circulație se opun pereților din sticlă albă opacă ai apartamentelor. Configurația diversă a apartamentelor se adaugă multitudinii de spații arhitecturale din clădire, strânse sub o imagine unitară modernistă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel