Sentosa

Autor(i):
Suzana Dumitrescu
Colaboratori:
Birou: Dico și Țigănaș arhitectură și inginerie
Structură: Dico și Țigănaș arhitectură și inginerie
Instalații: Dico și Țigănaș arhitectură și inginerie
Fotograf: Alexandra Bendea
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Indicatori:
RH: S+P+3E / Sd: 1520 m2 / POT: 23.49 / CUT: 1.38

Comentariul autorului:

O firmă care produce și distribuie vopsele pentru construcții a ajuns la momentul în care și-a propus să construiască propriul sediu central, în Cluj. Zona este industrială, lângă calea ferată și o serie de depozite, dar și locuințe amestecate într-o periferie care se transformă prin activități. Ce fel de reper poți să propui în acest context?

Clientul și-a dorit o marcare prin arhitectură a succesului economic și un mediu care să aducă satisfacții echipei care lucrează aici și celor cu care interacționează. Un cub liftat și verticalizat se prezintă ca fiind atât transparent cât și opac, atât neted cât și texturat, plan și fațetat. Etajele sunt și ele disimulate în fațadă. Locul de relaxare și pauză este retras sus pe acoperiș, într-o grădină secretă.

Clădirea încearcă să își apropie utilizatorii și vizitatorii prin funcțiunile de la parter și configurația retrasă, protejată, a acestuia. Nu în ultimul rând, micul turn de control al operațiunilor comerciale s-a pregătit să rămână un reper pe parcursul transformării zonei în care este amplasat, orientându-se egal spre toate punctele cardinale și sugerând astfel ceea ce este de fapt, un centru al activităților, un originator.

zoom in zoom out fit height fit width close panel