Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

XIS_LAMP

Autori:
Jenica Craiu, Demetriu Alexandra
Colaboratori:
-
Localizare:
-
Indicatori:
RH: - / Sd: - m2 / Su: - m2 / POT: - / CUT: -
Autori: Alexandra Demetriu arh, Jenicá Craiu arh.
XIS_LAMP face parte dintr-o gama de obiecte de iluminat pentru uz domestic din latex. Primul prototip XIS_lamp ( XIS vine de la xistorra - mezel catalan de culoare rosie) este o lampa ambientala care se poate adapta spatiului in care este amplasata.
Intentia fundamentala a proiectului era de a gasi o forma simpla, "maleabila" si intuitiva, de a manipula lumina. In lucrul cu latexul, am incercat sa folosim solutii mecanice, accesibile tuturor, in schimbul productiei de serie. Materialele low-tech precum tubul de latex sunt adesea trecute cu vederea, dar cu aptitudini tehnice minime se pot transforma în ceva insolit.
Lampa este construita dintr-un singur material, un tub de latex continuu,"tesut" cu guta, care prin incolacire genereaza forma unei sfere.(aidoma cosurilor de nuiele cusute). Partea de jos a sferei este "taiata" pentru a putea proiecta mai multa lumina. Intrerupatorul este o maneta de furtun de gradina, reutilizat la reglarea intensitatii luminii. Corpul de iluminat este un bec economic de 60W de culoare alba care nu permite incalzirea materialului.
XIS_LAMP poate fii folosita ca lumina de ambient in sufragerie langa o masa de citit, loc de luat masa, agatata de tavan, pe pardoseala sau pe terasa.

Panou pentru expoziţie

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea originală (se va deschide într-o fereastră nouă).