Amenajare spaţiu comunitar – Centrul de artă contemporană Fabrica de Pensule Cluj

Autor:
Klara L. Veer
Colaboratori:
Asistență tehnică șantier și execuție: Marius Bucea
Colaborator concept inițial: Teodora Dănilă
Beneficiar:
Federația Fabrica de Pensule Cluj
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj Napoca, Strada Henri Barbusse 59-61, Cluj vezi harta
Indicatori:
RH: - / Su: 95 m2 / POT: - / CUT: -
Centrul de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj, compus și gestionat de către o federație formată din creatori, galeriști și mai multe organizații culturale, este primul proiect colectiv de asemenea amploare din mediul cultural românesc. Fabrica și-a redeschis porțile către public în 2009, stabilindu-și rapid rolul în viața și producția artistică a orașului.

În timp ce Fabrica de Pensule câștiga notorietate și vizibilitate internațională – datorate și capitalului de imagine acumulat în străinătate de artiști și curatori – farmecul inițial al nonșalanței cu care fosta fabrică asigura fundalul activităților începea să dispară.

Reabilitarea holului de intrare a fost binevenită în acest context: intervenții firești și neinvazive și-au adus aportul în procesul de activare și refuncționalizare a spațiului, în acord cu specificul clădirii.
Spiritul locului s-a lăsat căutat sub tencuieli de ciment și multiple straturi de vopsea sau invocat printr-o nouă pardoseală industrială, turnată în locul șapei de ciment denivelate și deteriorate.

O bucătărie deschisă a luat locul spațiului rezidual și împreună cu sufrageria și biblioteca aduc o atmosferă de familiaritate noului laborator de socializare comunitară. Biblioteca, amplasată în spatele pereților metalici existenți, păstrează integritatea spațială. În același timp, aceasta asigură bariera vizuală și fonică ce lipsea birourilor de alături.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).