Centrul de arhitectură, cultură urbană şi peisaj Uzina de Apă

Autor:
Constantin Gorcea
Colaboratori:
Colaboratori şi consultanţi:
AGD/ Viorica Sârghi, Constantin Stroescu, Răzvan-George Gorcea , Carina Ibanez –Vidal, Cristian Istrati , Andreea Manole, Vlad Văiedeanu;
MOLD PROIECT/ Bogdan Adomniţei, Mihaela Pilat;
ARHITECŢI/ Sorin Pentilescu, Mircea Curteanu, Ion Andriu, Nicolae Procopov;
URBANIŞTI şi PEISAGIŞTI / Irina Cioangher, Adrian Cioangher, Ioana Aflorei;
EXPROCONS / Ionel Gosav,Sergiu Popoaie ,
GIPROIECT/ Gabriela Craciunescu;
ACSA PROIECT/ Nicolae Paraschiv, Cristinel Stirbu;
S&O GROUP/ Constantin Chiru;
ARHITREND DESIGN/ Relu-Iosub Teodorescu;
ALUKONIGSTAHL/ Robert Mollner;
Beneficiar:
ORDINUL ARHITECTILOR DIN ROMANIA, FILIALA NORD-EST
Localizare:
România, jud. Suceava, Suceava, Apeductului vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+1 / Sd: 486 m2 / Su: 290 m2 / POT: 26 / CUT: 0,4
Conversia vechii Uzine de Apă într-un Centru Cultural reprezintă un proiect complex ce dă o alternativă distrugerii patrimoniului arhitectural cât şi dezvoltării urbane. Finalizată în 1912 de ingineri austrieci şi germani în regiunea multiculturală a Bucovinei, Uzina de Apă simbolizează naşterea oraşului modern, Suceava. Lăsată în ruină timp de 50 ani proiectul de restaurare a fost iniţiat , în 2006, de arhitecţii filialei Nord -Est ( jud. Suceava si jud Botosani ) a Ordinului Arhitectilor din Romania.
Localizata pe un amplasament ce sufera in prezent o transformare urbană majoră, intervenţia este menită să atragă atenţia publică spre posibilitatea de reînoire a arhitecturii din zonă pornind de la fondul construit existent. Proiectul este rezultatul unei colaborări ce include autorităţile municipale, comunitatea locală, arhitecţi, ingineri, urbanişti, istorici, sociologi şi studenţi de diverse specialităţi. În plus, contractori privaţi şi companii ce promovează tehnici inovative au fost incluse întru-un parteneriat public/privat exemplar.
Intervenţia minimală dă o nouă funcţiune clădirii pentru o utilizare contemporană . Noul acces realizat ca o secţiune geometrică în taluzul de pământ , direct spre bazinele îngropate ale uzinei, oferă o piaţă semi - publică în faţa clădirii şi crează spaţiul de legătură pentru extinderile viitoare cu funcţiuni culturale în clădirile adiacente sitului.
Dacă în spaţiile bazinelor lumina pătrunde doar prin luminatoare montate în golurile fostelor chepenguri de acces pentru întreţinere, etajele superioare ce vor fi utilizate ca birouri şi zonă pentru documentare au fost menţinute cât mai luminate posibil. Tâmplăria din profile metalice simple a ferestrelor originale au fost conservate cu rol de grilaj şi dublate pe interior cu geam termoizolant autoportant ,fără rame. Structura originală a acoperişului a fost restaurată iar bucăţi din textura iniţială a peretelui interior s-au păstrat ca fresce tehnologice. La podinele ce acoperă golurile tehnologice şi scări s-au utilizat structuri şi grătare metalice ce redau caraterul industrial al clădirii. Pentru consolidarea zidăriilor de cărămidă s-a utilizat o tehnică specială pe bază de ţesături şi lamele din fibră de carbon.
Noua  Uzină de Apă surprinde prin spaţiile neobişnuite şi aparenta simplitate a intervenţiilor. Deşi iniţial a fost gândită ca o construcţie pur tehnologică, spaţiile sunt acum accesibile pentru a găzdui o varietate de evenimente de la dezbateri publice la concerte şi expoziţii . Vechea Uzină de Apă reprimeşte un loc în viaţa oraşului devenind un generator de dezvoltare culturală şi urbană.
Acest proiect ilustrează adevăratul inţeles al expresiei actuale arhitectura sustenabilă pornind de la rădăcinile latine ale cuvântului “susţinere”: a ţine în existenţă, a menţine şi prelungi

www.uzinadeapa.com

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).