Locuinta eco urbana Alexandrina

Autori:
Bogdan Pavel Babici, Eliodor Streza
Colaboratori:
Arhitectura: arh. Tudor Iacob, arh. Anca Paunescu, arh. Monica Streza, arh. Dragos Fodoreanu, arh. Paul Lipan Weber
Design intarior: Tecon, Moka Studio Design
Structura: Inginerie Civila, ing. Gheorghe Drugea, ing. Cristi Voicu
Instalatii:Proing Grup, ing. Lucian Luca
Constructor: Atehenaeum Construct
Fotografii: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, Bucureşti, Alexandrina, 23 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+3R / Sd: 845 m2 / POT: 39%
Alegerea terenului pentru viitoarea casă a fost determinată de vecinătatea imediată a parcului Herăstrău, fapt care a adus la alegerea unui teren relativ mic cu vecinătăți destul de ostile. Rezultanta directă a fost o desfășurare pe verticală a spațiilor (garaje la parter, zona de zi la etajul 1, zona de noapte la etajul 2 și zona de relaxare cu terasă și spa la etajul 3 (în compensarea curții mici și umbroase de la nivelul terenului).
Deși situată într-un sit puternic construit ca POT și CUT, cu o suprafață mică a terenului comparativ cu nevoile beneficiarului, volumetria, prin retrageri și terasări, reușește să creeze zone înverzite și luminate natural direct pe toată înălțimea clădirii. La acest lucru contribuie și secțiunea casei realizată cu planuri la jumătate de nivel care crează un spațiu interior unitar, spectaculos, dinamic, fluent, comunicativ, ușor de intuit și parcurs de la un etaj la altul.
În contextul străzii, fațada cortină de la stradă se orientează spre lumina de sud-est în timp ce aliniamentul străzii este susținut de ansamblul balcoane metalice îmbrăcate în vegetație.
De asemenea este menținută înălțimea cornișei străzii prin retragerea etajului 3.
Decroșul volumetric realizat în fațada sud are un rol multiplu: evită amplasarea vitrajelor direct către clădirea vecină; asigură iluminarea naturală est a camerelor situate în spatele lotului; asigură lumina vest spre zona de zi de la etajul 1 și 2; crează o zonă de terasă adiacentă livingului (peste parter).
Scara și liftul amplasate central au închideri și balustrade din sticlă și devin astfel un turn de ventilare naturală prin ventilarea în partea de sus la ieșirea pe terasă și asigură pătrunderea luminii naturale directe pe toată înălțimea casei.
Realizarea proiectului s-a axat pe două direcții distincte dar care au fost urmărite în paralel datorită interconectărilor rezultate: elementele de arhitectură pasivă (reduc costurile investiției și utilizarii) și proiectarea sistemelor active.
Elementele de arhitectură pasivă sunt direct legate de amplasarea terenului, de un plan conceput în funcție de punctele cardinale (însorire), de vecinătăți, de direcțiile cu priveliște. Astfel s-au utilizat : umbrirea zonelor puternic însorite (in special cu vegetatie); tâmplărie de aluminiu si sticlă cu înalt grad de protecție termică și solară; termoizolarea exterioară -15 cm vată bazaltică; ventilația și lumina naturală.
Ca sisteme active s-a folosit: pompa de căldură (dublată de centrala termică cu combustibil gazos); încălzirea radiantă în pardoseală; încălzirea și răcirea radianta prin pereți și tavane; ventilația cu aport de aer proaspăt și schimbător de căldură; panouri solare; dezumificarea zonei de spa; generator electric (în special pentru pomapa de căldură, dar și pentru iluminat); iluminat eonomic cu LED; controlul centralizat al întregului sistem prin B.M.S. (building management system).

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).