Imobil de locuinţe strada Stroe Postelnicu

Autor:
Radu Tudor Ponta
Colaboratori:
Autori: Radu Tudor Ponta
Colaboratori: Republic of Architects – Emil Burbea-Milescu, Oana Coarfă, Alexandra Zăgan
Proiectant rezistenţă: Popp şi Asociaţii
Proiectant instalaţii: Termo Climat 2000
Constructor: Consal
Executant instalaţii: Tehnoconfort Instal
Tâmplărie şi faţadă: Confelux Prod
Proiectant de arhitectură iniţial: Igloo Architecture
Fotografii: Cosmin Dragomir
Localizare:
România, Bucureşti, Postelnicul Stroe, nr.23 vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+3E / Sd: 1085.94 m2 / Su: 904.95 m2 / POT: 75% / CUT: 3
Situată pe străzile care se deschid la est dinspre Calea Floreasca odată ce aceasta coboară către traversarea lacurilor, clădirea adăposteşte şapte apartamente, dezvoltate pe patru niveluri. Terenul este unul de colţ – la intersecţia străzilor Stroe Postelnicu şi Rachmaninov – iar clădirea este lipită la calcan pe celelalte două laturi ale amplasamentului. Dintre apartamente, şase împart două câte două etajele curente ale imobilului, în timp ce parterul este ocupat integral de un singur apartament.

Chiar dacă imobilul este finalizat în 2014, proiectul s-a dezvoltat încă de la început în limitele stabilite de o soluţie anterioară, tributară unei alte teme de proiectare şi a unor alte aşteptări cu privire la dimensiunile locuinţelor în nordul oraşului: dacă această primă rezolvare prevedea realizarea unui singur apartament pe fiecare nivel al imobilului, tema beneficiarilor a fost încet reevaluată începând cu anul 2010, nu înainte de execuţia aproape integrală a structurii. Ca atare, povestea proiectului se referă la găsirea limitei de demarcare potrivite între cele două apartamente dezvoltate în etajele curente totodată aducând cât mai puţine modificări structurale. De asemenea faţadele imobilului au fost integral regândite în corespondentă cu noile interioare.

Faţadele se desenează relativ egal, deschizându-se către răsărit şi sud pentru a aduce cât mai multă lumină în interiorul adânc al apartamentelor. Tratamentul nobil al faţadei ventilate placate cu lemn urmăreşte parţial logica interioarelor pentru că acoperă planurile retrase ale logiilor şi teraselor etajelor curente şi al balconului în lung al parterului, însă reacţionează deopotrivă şi la condiţionările amplasamentului pentru că se întoarce pe faţada îngustă înnobilând colţul imobilului. Acelaşi colţ, alături de intrarea principală a imobilului adăpostesc la nivelul solului grădini de faţadă care mediază apropierea pietonului de clădire.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).