Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Catedrala Mântuirii Neamului

Autori:
Adrian Cristescu, Liviu Sârb
Colaboratori:
arh. Alina Ohriniuc
arh. Alex Ispas
arh. Ciprian Gaiu
arh. Bogdan Savu
Birou de arhitectura: Plan B
Consultant: Augustin Ioan
Structura: ing. Costin Enescu
Instalatii: Firma VRD - Octavian Boca, Dan Vartanian
Localizare:
România, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr. 4-60 vezi harta
Indicatori:
RH: Hmax=122m / POT: 20% / CUT: 0.5
Propunerea pentru Catedrala Mantuirii Neamului a plecat de la o reconsiderare atenta a temei program si compozitiei formale.
S-a urmarit pastrarea gabaritului, a siluetei si alurii generale a proiectului de pornire, precum si a expresiei neoclasice a turlelor principale.
O atentie speciala s-a dat amplasamentului. In urma unei analize detaliate s-a propus apropierea Catedralei de intersectia Calea 13 Septembrie si Strada Izvor si totodata ridicarea cotei 0.00 cu 4 metri fata de proiectul initial.

Propunerea este organizata in jurul a trei concepte:
1_ Noua compozitie este modulata clasic pe doua spatii in forma de cruce greaca inscrisa (naos si pronaos). Aceasta incadreaza Biserica in tipologii bizantine si in expresia arhitecturala neobizantina, de scara monumentala, a marilor biserici urbane. O alta referinta importanta este cea a planului autohton de tip treflat, marcata prin exedrele laterale si absida altarului.
2_ Aceasta compunere pe o trama modulara de 9 metri pe ambele directii produce o solutie avantajoasa din punct de vedere structural. Turnurile obtinute la coltul crucilor devin elementele structurale principale; oferind pe langa avantaje structurale si premizele utilizarii unei tehnologii de construire foarte eficienta.
3_ Al treilea concept, si poate cel mai important, este acela al inegrarii functiunilor conexe Catedralei, respectiv Casa Sfantului Andrei si Casa Pelerinului, intr-o dala urbana ce urmareste crearea unei formule volumetrice armonioase si o punere in valoare a Catedralei. Parcurgand esplanada ascendent, credinciosii au in fata edificiul Catedralei, imaginea nefiind mijlocita de alte volume colaterale.
Catedrala devine, astfel, un pol urban viu si interesant pentru oras, caruia i se ofera, retinând, totodata, caracterul intim sau separat al functiunilor care trebuie scoase din circuitul public.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)