Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Centrul de Afaceri Codlea

Autori:
Liviu Creoşteanu, Cristian Mihai Oprea
Beneficiar:
Primăria Codlea
Localizare:
România, jud. Braşov, Codlea, str. Constituţiei 16 vezi harta
Indicatori:
RH: P+E+M / Sd: 883,08 m2 / Su: 695,20 m2 / POT: 33,75% / CUT: 0,98
Proiectul pentru Centrul de Afaceri în municipiul Codlea explorează o abordare inedită în arhitectura clădirilor de birouri, posibilă din următoarele motive: maleabilitatea beneficiarului în ceea ce priveşte soluţia de arhitectură, bugetul redus alocat proiectului şi contextul urban în care urmează să fie amplasată clădirea.
Contextul urban în care se situează centrul de afaceri are un caracter duplicitar, fiind o zonă în care ţesătura funcţională de locuire este străpunsă punctual de zone administrative. Amplasamentul se află la jumătatea distanţei dintre primărie (la est) şi centrul istoric (la nord) dar totuşi într-o zonă dominată pe o rază de 300m de locuire. În urma analizei urbane, s-a conturat o imagine ce caută să combine rigurozitatea, impozanţa şi eficienţa clădirii administrative cu silueta şi căldura casei sasesti, predominantă în zonă.
Clădirea centrului de afaceri ajunge, astfel, să medieze între două tipuri fundamental diferite de arhitectură. Ea caută să fie prezentă în ţesutul de case dar fără să îl domine autoritar, mimând în acelaşi timp arhitectura specifică gospodăriei săseşti.
Rigoarea structurală şi simetria care imprimă aerul specific clădirilor de birouri conlucrează cu volumetria specifică arhitecturii de locuire şi cu materialitatea călduroasă a exteriorului pentru a produce un edificiu unic în zonă, o clădire cu identitate puternică.
Lemnul face trimitere la imaginea călduroasă a şurei tradiţionale şi totodată diferenţiază elegant clădirea de volumele tencuite ale gospodăriilor în mijlocul cărora se amplasează.
Iluminarea volumului a căpătat în demersul proiectului un rol foarte important. Proporţiile şi dispunerea golurilor urmăresc să capteze cantitatea maximă de lumină naturală necesară unei clădiri de birouri dar se disimulează în exterior pentru a media prin proporţia plin-gol relaţia cu contextul urban.
În concluzie, clădirea centrului de afaceri potenţează zona prin prezenţă devenind un spaţiu cu personalitate, "o clădire de birouri care îşi alege clienţii".

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)