Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Soluţii arhitecturale - înfiinţare reţea alimentare cu apă în satul Bicaz Chei, comuna Bicaz Chei

Autor:
Laurenţiu Dumitraşc
Colaboratori:
prezentare grafica Tudor Ghilescu
Beneficiar:
Primaria Bicaz Chei
Localizare:
România, jud. Neamţ, satul Bicaz Chei com. Bicaz Chei
Indicatori:
RH: p / Sd: 38 m2 / Su: 24 m2 / POT: 00 / CUT: 00
Solutia propusa in varianta V3 se caracterizeaza printr-o tratare plastico- functionala .Diferenta fata de solutiile propuse in variantele V1 ,V2,-de tip butaforic -este data de utilizarea acoperisului ca o terasa -extensie a aleei-terasa existente(in-amonte), care sa permita vizitatorului sa socializeze, sa relationeze cu stancile de deasupra platformei, sa le faca vizitabile, sa le atinga. Turistul de asta vine in Cheile Bicazului!
Imaginea de pe DN12C este una umana, vie; relatiile sinergice care se stabilesc intre vizitator si cadrul natural sunt din aceeasi familie cu ceea ce numim:economia muntelui.
Solutia propusa in varianta V3 raspunde cel mai bine in cazul unor viituri istorice, prin amplasarea zonei de acces in constructie (captare)-a chepengului la o cota superioara fata de solutiile propuse in variantele anterioare. (1m sub cota DN12C);-riscul inundarii spatiilor cu instalatii fiind considerabil diminuat. Aceasta forma ritmeaza cu forma stancilor din imediata apropiere, precum si cu apa raului Bicaz. Impactul apei raului Bicaz in contact cu zidul de protectie este diminuat, prin descompunerea vectorului director- paraul -intr-o multime finita de vectori componenti.Zidul de protectie in forma lui eliptica este mai putin solicitat actiunii raului Bicaz dacait in varianta V2.
Acoperisul constructiei este cu 2,00m sub cota DN12C; cota cea mai inalta a zidului de protectie din zona chepengului este cu 20cm mai mica decat cota axului DN12C, dominanta ocupand un spatiu relativ mic in raport cu acoperisul tip terasa circulabila,fiind doar un accent volumetric.
Este o ofranda adusa vizitatorilor; o cana de apa de izvor-binele fantanii,cumpana lumii.....In sfarsit, Turistii sunt invitati la pietre!

DOCUMENTATIA A OBTINUT AVIZUL FAVORABIL DIN PARTEA ADMINISTRATIEI PARCULUI NATIONAL CHEILE BICAZULUI –HASMAS –IZVORUL MURESULUI

Panou pentru expoziție

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)