Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Ecclesia 3D - Inventariere prin desen

Autor:
Andreea Iosif
Colaboratori:
Indrumator stiintific prof. dr. arh. Mircea Ochinciuc
Localizare:
România
“Ecclesia 3D” este proiectul unui software destinat modelării şi evidenţei bisericilor de patrimoniu. Aflat încă în stadiul de propunere, programul ar constitui un instrument novator, bazat pe ideea inventarierii prin desen.

Stim ca orice reprezentare, chiar schematică, făcută de arhitect unui edificiu, are capacitatea de a-i surprinde toate trăsăturile esenţiale, constituind în fapt un model suficient de riguros şi complet pentru a putea fi înţeles nu doar de om, ci şi de computer. Însă metodele tradiţionale exclud catalogarea prin desen, iar necesitatea de a trece de la acest nivel primar, total descriptiv, la unul mai înalt, structurat, şi astfel subordonat unei anume clasificări, obligă la transpunerea informaţiei vizuale în limbaj verbal. Obligă la îndepărtarea informaţiei considerate irelevante. Include viziunea cercetătorului, care tălmăceşte şi, inevitabil, adnoteaza informaţia originară. O abordare alternativă, dar mai puţin destructivă, este sistemul de inventariere vizat de evidenţa patrimoniului. Aici, transcrierea formei s-ar face cuantificat, via un sistem omogen de indici şi indicatori, dar sistemul nu e cu adevărat operaţional, în sensul în care un anume monument ar putea fi redesenat corect urmărind fiecare item din fişă, dar fără a cunoaşte monumentul ca atare.

În aceste condiţii, modelarea digitală apare drept criteriu de testare a completitudinii datelor, ori chiar drept metodă de identificare a acelor mărimi necesare şi suficiente descrierii şi reproducerii formei, pentru că nu există cale mai sigură de a descrie complet, şi corect, un edificiu, decât aceea de a-l recrea, fie numai şi virtual; astfel îl vom parcurge integral, din temelie până la cheia de boltă. Dar, pentru ca descrierea formelor să devină operaţională, în sensul cerut de evidenţa patrimoniului, ea trebuie făcută prin intermediul unei sintaxe bine definite. Acest deziderat a fost atins în urma unui studiu teoretic de mare anvergură, ce constituie subiectul tezei de doctorat a autorului.

“Ecclesia 3D” este un sistem unitar de descriere completă şi fără echivoc a formei unei biserici oarecare, proiectat pentru stocarea şi manipularea informaţiei în format digital. Un sistem coerent atat pentru om cat si pentru masina, cu ajutorul caruia arhitectul ar putea tria informatie vizuala si non-vizuala intr-o maniera grafica.

Panouri pentru expoziție

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea orginală (se vor deschide într-o fereastră nouă)