Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Judecatoria Rădăuţi

Autori:
Dragoş Şerban Ţigănaş, Iulia Maria Kulcsar
Localizare:
România, jud. Suceava, Rădăuţi, str. Ştefan cel Mare nr. 62 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+4E / Sd: 730.9 m2 / Su: 3301.3 m2 / POT: 32.8% / CUT: 1.48
Judecătoriile sunt instanţe cu atribuţii determinate, reprezentând ansamblul organismelor care alcătuiesc puterea judecătoreasca, care, alături de puterea legislativă şi executivă definesc cele trei puteri independente ale statului de drept. Pentru o astfel de instituţie se doreşte o arhitectură cu caracter public şi echidistant, exprimând rolul social şi reputaţia justiţiei. Conturarea unei funcţiuni reprezentative ca prezenţa marcantă în peisajul urban, care să exprime caracterul de putere fundamentală al instituţiei este deasemenea o caracteristică a arhitecturii.
Clădirea judecătoriei este o provocare pentru o nouă generaţie de construcţii publice care să îmbine rezolvări funcţionale performante cu o imagine contemporană fermă, propice unui lăcaş pentru justiţie.
Justiţia este reprezentată în plan simbolic de silueta impunătoare a clădirii propuse, ale cărei linii sunt foarte ferme. Volumul propus este masiv şi impenetrabil în partea inferioară şi devine mai usor, dematerializat în partea superioară. Culorile alese trimit şi ele cu gandul la sobrietate şi fermitatea actului justiţiei, griul folosit in mare proporţie în faţade se doreşte să fie o culoare neutra care să sugereze faptul că justitia este impartială.

Panou pentru expoziție

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)