Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

Casa Moza

Autor:
Bogdan Demetrescu
Colaboratori:
colaboratori arh. Alina Negru
Dan Crasnic
Maja Spotanska
Ing. Lannert Cristian
constructor Ing. Marcel Lupu
Localizare:
România, jud. Timiş, Timişoara, str. Gheorghe Ranetti nr. 22 vezi harta
Indicatori:
RH: S+P+M / Sd: 277 m2
Proiectul începe în anul 2008, având solicitarea beneficiarului de a vizita un amplasament în Timişoara, unde exista o casă părăsită de ani buni, într-un cartier modest şi tipic pentru Banat, în care alinierea faţadei principale către stradă prin două camere , în care una de oaspeţi şi cealaltă de ţinut zestrea, erau permanent obturate de rulouri din lemn . Propunerea mi-a stârnit interesul şi am acceptat tema de proiectare , aceea a unei case pentru o familie de tineri . Camere mari, răcoroase, cu miros de naftalină, icoane, poze de familie făcute pe litoral în anii 60, o bucătărie improvizată pe hol, alături de o cămară din care parcă se mai simţea miros de afumătură, volumetrie simplă, şarpantă în două ape, planimetrie rigidă şi nefuncţională faţă de cerinţele beneficiarului, degradări ale finisajelor şi nu în ultimul rând dizlocări în zidăria veche din cărămida de Jimbolia. Toate acestea întregeau tabloul primei vizite pe sit şi ne duceau catre o rezolvare atât de simplă: demolarea casei existente şi propunerea unei arhitecturi contemporane care să epateze.
Casa Moza este în primul rând un exerciţiu de sinceritate al arhitectului faţă de locul găsit, propunând o arhitectura care caută memoria locului şi respectă vecinătatea printr-o volumetrie modestă, ce va mixa detaliile contemporane, cu materiale şi tehnologii aproape uitate în ţara noastră.
Casa Moza este un exerciţiu de sinceritate al arhitectului faţa de materialul folosit, oferind bucurie în lucrul cu betonul, metalul si lemnul. O bucurie transmisă beneficiarului şi constructorului, care priveau cu reţinere primele gânduri şi schiţe făcute pe un şerveţel de hârtie, în care povestea articulaţilor dintre învelitoarea de şiţa şi cornişa metalică treceau bariera normelor oferite de piaţa construcţilor .
Întreg procesul de realizare a Casei Moza ne convinge de munca şi timpul alocat proiectului, prin atitudinea beneficiarului , care a înţeles că el face parte dintr-o permanentă transformare a unui loc, ducând el însuşi mai departe ceva din amintirile locului.

Panou pentru expoziție

Click pe panou pentru a-l vedea la mărimea orginală (se va deschide într-o fereastră nouă)