Ansamblul rezidențial Marmura

Autor(i):
Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădăţeanu, Petra Bodea, Esenghiul Abdul, Elena Zară
Biroul:
ADNBA
Colaboratori:
Edit Structural (structură), ADNBA (instalații), Beros Abdul Architects (arhitectură peisagistică), , Radu Constantin, Chan-Woo Park, Razvan Gheorghe, Adrian Trifu, Adrian Bratu (arhitectură, ADNBA)
Localizare:
România, București
Parametri:
RH: 2S+P+10E+11DUPLEX (RETRAS)+E TEHNIC (RETRAS) / Sd: 63536 m2 / Su: 36549 m2 / POT: 39 / CUT: 2.74

Comentariul autorului:

Terenul are o configurație geometrică trapezoidala, iar ocuparea lui este rezultatul studiilor de însorire și de tramă stradală, dar și trasarii unei noi artere interne – in prelungirea Strazii Pajura – care oferă coerență în planificarea urbană a zonei și va fi necesară dezvoltărilor ulterioare.

Interventia vine ca răspuns generator de structură într-un context urban destructurat și constă în într-un ansamblu de tip incinta format din 4 corpuri de cladire asezate perimetal pe laturile terenului rezultat, eliberand zona din mijlocul sitului, care devine un spatiu accesibil publicului, partial plantat – o curte comună elevată de la nivelul străzii. Vis-à-vis, de-a lungul străzii nou create, se așează o construcție lamelara, parte integrantă a ansamblului.

Configurația volumetrică asigură fiecărui apartament, indiferent de tipologie și poziționare, o iluminare naturală adecvată și un spațiu exterior individual – fie sub forma unui balcon sau a unei logii.
Diversitatea experiențelor de locuire se reflectă atât în varietatea spațială și morfologică a apartamentelor, precum și în orientarea cardinală și relația vizuală cu peisajul urban.
Pe lângă curte, există și alte elementele de susținere ale coeziunii comunitare și infrastructurii sociale ale ansamblului – spații interioare și exterioare ce pot fi accesate și utilizate în comun de către rezidenți și vizitatori - terasele circulabile, chicinetele, centrul comunitare și spațiile comune luminate natural ale coridoarelor de acces contribuie la calitatea vieții în cadrul complexului de apartamente.
Fragmentarea volumului, cromatica și detaliul dat de texturi și substructuri oferă identitate și reduc scara ansamblului. Percepția la nivelul ochiului va deveni cu atât mai familiară, cu cât spațiile verzi amenajate vor evolua în timp.
La bulevard, clădirea este amplasata in aliniamentul existent al zonei, favorizand relatia cu cartierul extins și creearea uneui anumit tip de urbanitate prin largirea domeniului public cu o piațetă în trepte la care clădrea se articulează formal printr-un portic pe dublă înalțime, dublat de un perete cortină, iar functional prin poziționare aici a spațiilor publice.

Parterul public - diferențiat ca materialitate și cromatică precum un soclu - oferă o permeabilitate vizuală și de mobilitate între piață (spațiul mineral de la bulevard) și curte (spațiul plantat din interiorul ansamblului), iar funcțiunile asociate comerțului de proximitate de la nivelul străzii și birourile de la nivelul mezaninului adaugă dimensiunea utilizării mixte a ansamblului.