Casa MI, Restructurare imobil existent

Autor(i):
autor principal: arh. Octavian Ciotlăuș
echipa proiectare: arh. Iulia Damian, arh. Eleonora Dulău
Biroul:
Estudio srl
Colaboratori:
proiectant rezistență : ing. Radu Paul
proiectant instalații: ing. Marius Stan, Terabit
fotograf: Cătălin Hladi
Localizare:
România, jud. Cluj, Cluj-Napoca
Parametri:
RH: Sth+D+P+E / Sd: 610 m2 / Su: 530 m2 / POT: 32 / CUT: 0.90

Comentariul autorului:

Proiectul casei a fost o provocare unică prin tema impusă, aceea de a recupera un imobil nefinalizat, oarecum abandonat, aflat pe Dealul Cetățuia, un reper vizual și mental binecunoscut al Clujului.
Caracterul acestei zone cu priveliști spectaculoase spre centrul orașului a dus în ultimii ani la un interes deosebit al investitorilor și la o ocupare tot mai intensă cu imobile de locuințe cu o estetică diversă.
Imobilul existent, amplasat pe o parcelă îngustă, construit după un concept ce nu favoriza relații bune cu vecinătățile, cu funcțiuni distribuite ineficient, nu era adaptat dorințelor și nevoilor beneficiarilor, soluția în acest caz fiind o restructurare și revizuire a „scheletului” existent. Astfel prin restructurarea imobilului existent s-a dorit aducerea la viață a unui imobil, în conformitate cu necesitățile actuale ale beneficiarilor, nevoia de intimitate în relație cu vecinii de la est și vest, orientarea și deschiderea spre sud, spre grădină și panorama orașului.
Proiectul propune o reconfigurare funcțională, o nouă abordare volumetrică și de expresie arhitecturală. Pentru a face posibilă această nouă abordare lucru lucrările de construcție au fost substanțiale.
Nivelurile casei sunt așezate pe o pantă abruptă. Intrarea se face la nivelul parterului unde funcțiunile sunt distribuite gradual dinspre intrare, spre living, locul de luat masa și terasa exterioară. Prin intermediul unei scări interioare, ce pare că plutește în golul de lumină creat prin intermediul luminatorului, se ajunge la nivelul demisolului unde este amplasată o zonă de relaxare și socializare. La etaj se află cele două dormitoare orientate atât spre miezul casei, cât și spre laturile de sud, respectiv de nord. O scară circulară realizează accesul pe terasa imobilului, parțial înierbată. Spațiile generate sunt vaste, fluide și clar orientate spre lumină.
Decupajele realizate în pereți sunt dominante spre sud și nord. Peretele curb de cărămidă, perforat de câteva goluri, este perceput ca un element masiv, protector, finisajul fiind similar atât în interior cât și în exterior. Limbajul arhitectural de tratare a imobilului este unul modern, cu linii minimaliste și volume concise.
Conceptul de design interior se bazează pe alăturarea unor elemente puternice, atât în privinţa volumelor, cât şi a valenţelor cromatice. Atributele imagistice ale acestora coexistă în spații distinct conturate şi distribuite, care redau senzaţii puternice. Finisajele diverse, alternanţele texturale mat vs lucios, opac vs transparent, cromatica elementelor de mobilier, jocurile de lumini, modulează spațiul şi îl pun în valoare.