Școala din jurul grădinii. Extinderea Colegiului Național I.L. Caragiale, Bucuresti

Autor(i):
Andreea Ștefania Precup
Localizare:
România, București

Comentariul autorului:

Proiectul reprezintă extinderea Colegiului Național ”I.L.Caragiale” situat în București, în preajma a două tipuri și scări diferite ale țesutului urban, unul fiind caracterizat de masivitatea blocurilor de pe Calea Dorobanți și permeabilitatea cartierului de case.

Premisele sunt trăsăturile locului care presupun o privire atentă în jur și definirea instrumentelor capabile să recunoască și să continue lucrurile în firescul lor și caracterul unei școli definit prin orientare spre propriul centru și functionarea după reguli proprii. Miza este conturarea unui loc prețios și o raportare la existent.

Locul prețios din interiorul școlii a fost gândit ca o grădină înconjurată de portice prin intermediul cărora se realizează o legătură între școala existentă și partea propusă în proiect. Această grădină este conturată pe o latură de clădirea existentă a școlii și pe cealaltă latură de partea nouă a școlii, fiind puțin coborâtă pentru a realiza o decuplare de la ceea ce există împrejur și pentru o înțelegere a ei ca o entitate distinctă. Clădirii existente a școlii i-au fost adosate câteva saloane pentru a complete și realiza o limită bine definite spre grădină. Partea de școală propusă răspunde către grădină cu o limită fermă, iar spre stradă există un grad mare de permeabilitate datorită diferitelor tipuri de locuri care se conturează între pereții care traversează terenul.

zoom in zoom out fit height fit width close panel