Vila Washington nr. 7

Autor(i):
Dragoș Scurtulescu, Raluca Mădălina Scurtulescu---, Claudia Elena Ștefănescu, Andreea Cătălina Guriță
Colaboratori:
COLABORATORI PROIECTARE: CONSOLIDARE STRUCTURALA: CONCEPT STRUCTURE BUCURESTI; INSTALATII: M.C. GENERAL CONSTRUCT; STUDIU ISTORIC: ARH. DR. CONF. CRITICOS MIHAELA
COLABORATORI EXECTUTIE: CONSTRUCTOR: BOSE SPECIALISTS CONSTRUCT S.R.L.; RESTAURARE ELEMENTE FIER FORJAT: MICRO ELECTRIC- DIANA MIREA; PROJECT MANAGER: GENERAL EUGEO- RUXANDRA PRUDEANU; RESTAURARE ELEMENTE LEMN SAVE MOB MIHAI SEVE SI VASILE IONITA; REFACERE INSTALATII SANITARE SI TERMICE: THERMOFLUX- STEFAN NEGOESCU; REFACERE INVELITOARE: COVER GRUP- FLORIN PANA ‘ SPECIALIST ATESTAT RESTAURARE PIATRA: STEFAN VALENTIN; REFACERE ELEMENTE LEMN: ATELIERELE DE TAMPLARIE CREAFRERES- VALENTIN PETRESCU; REFACERE INSTALATII ELECTRICE: ASV SOLUTIONS- VIRGIL MARINESCU .
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: S+P+2E+Pod / Sd: 1540 m2 / POT: 43.6% / CUT: 22.14

Comentariul autorului:

Situata in parcelarea Bonaparte, casa a fost proiectata de Octav Doicescu si poarta vizibil amprenta personalitatii lui.

Cladirea ilustreaza in mod explicit trasaturile caracteristice ale arhitecturii de factura mediteraneana - acoperisurile in panta sub 30 cu invelitoare din olane, schema compozituonala libera, favorizand uneori volume si fatade articulate prin decrosuri, portice, bovindouri, terase sau balcoane, arcadele si boltile de intersectie, grilajele metalice ale ferestrelor, lemnul utilizat pentru stresini, balustrade, obloane si console. Corpul paralelipipedic al vilei, cu acoperire in patru ape, apare ca un volum unitar si compact.

Lucrand cu o istorie bogata si cu o arhitectura incarcata de semnificatii, proiectul nostru a cautat sa negocieze intre pastrarea acelor lucruri valoroase din arhitectura initiala si adaptarea casei la stilul de viata contemporan.
Cladirea are S+P+2E+P, cu putine ornamente specifice lui Octav Doicescu. Fatada de est - dinspre gradina, datorita iesindului acoperit cu terasa al parterului si porticului, devine un volum aerat cu o balustrada traforata din lemn, orizontala ce taie din masivitatea cladirii. Balustrada a fost recuperata si reproiectata doar din cateva bucati gasite in gradina.
Pe fatada principala se regasesc elemente decorative diferite ce corespund unor functiuni diferite: intrarile gemene ale celor doua apartamente, ferestrele cu feronerie decorativa, fereastra patrata cu rama plata si balconul rustic. Toate elementele decorative (din piatra) au fost curatate, iar fatada retencuita cu praf de piatra. Decorurile si ancadramentele raman marcate prin simplitatea lor, proiectate pe o fatada simpla si luminoasa.
Interiorul a avut nevoie de cateva interventii, la nivelul parterului eliminandu-se partitiile realizate in perioada comunista, etajul 2 usor recompartimentat pentru ca acesta sa functioneze ca un apartament decomandat, podul transformat in pod locuibil, intr-un spatiu deschis si luminos. Elementele decorative principale ale caldirii - scarile interioare au fost recuperate, inlocuite degradarile si refinisate. Pardoselile din lemn masiv - ce au putut fi recuperate, au fost remontate in pod si etajul 2, iar usile din apartamentul etajul 2 au fost curatate si refinisate.
Parterul este spatiul cel mai spectaculos. livingul se deschide catre gradina printr-o suprafata vitrata mare, incadrata de coloane, semineul din piatra axat pe deschiderea catre gradina, elementele structurale imbracate in lemn marcheaza directii de perspectiva.
Integrarea tehnologiilor noi si moderne a fost facuta subtil, iar iluminatul exterior (ambsent in proiectul originar) a fost gandit sa marcheze anumite elemente importante ale cladirii.

zoom in zoom out fit height fit width close panel