Imobil rezidențial, București, str. Gral. Dr. Atanasie Demosthene 29

Autor(i):
George Postelnicu, Oana Postelnicu
Colaboratori:
Arhitectura: arh.int.Catalina Comanariu - MELON DESIGN STUDIO
Structura: POPP & ASOCIATII
Instalatii: VDB DYNASTY
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: S+P+2E+3Er / Sd: 750 m2

Comentariul autorului:

Situl se afla pe o strada linistita cu case vechi, pomi inalti, parfum de tei si caprifoi, la mica distanta de palatul Cotroceni. Limita din spate a proprietatii este la sud si este marginita de un parc cu pomi inalti printre care se intrezareste silueta Academiei Militare.
Imobilul rezidential D+P+2+3R are cate un apartament pe etaj si un demisol cu o curte engleza. Acest imobil a inlocuit o constructie veche, fara valoare arhitecturala.
Dezideratul proiectului a fost o casa "vie", cu terase-gradina si "copaci locatari", cu jardiniere pentru tei si suporti de catarare pentru florile de “mana maicii domnului”, capabile sa nasca senzatii vizuale, tactile si olfactive.
Trecerea dintre spatiul exterior/public al orasului si spatiul interior/personal al locatarilor este filtrul arhitectural al imobilului. Terase generoase sunt tratate ca elemente pretioase ce mediaza si articuleaza interactiunea dintre spatiul colectiv si cel singular.
Arhitectura reflecta viata interioara care evolueaza odata cu trecerea timpului in functie de modul in care este locuita, de patina materialelor si de cresterea plantelor. Ea contine promisiuni si incertitudini si devine o expresie "sincera" care nu ascunde imperfectiunile si "este interesata" de lucruri cu adevarat importante, expune soliditatea unor etape ale procesului de executie - betoane aparente, suduri, prinderi ale metalelor si sticlei.
Rezultatul “vorbeste” prin contraste intre materiale, cu lumini si umbre ce reflecta momentul in care este privita, in functie de lumina si anotimp.
Lemnul este folosit ca material "viu", cu o sensibilitate speciala, cu proprietati tactile, capabil sa "atraga" si sa induca o stare deosebita. Amplasarea lui este in asa fel aleasa incat sa permita apropierea si atingerea directa. Astfel fatada in zona teraselor are elemente de placare verticala integral realizate din lemn tratat cu ulei. Participa atat la compozitia generala a casei, dar in acelasi timp este accesibil direct si de la mica distanta. Plafoanele din lemn sunt foarte vizibile din strada si foarte placute din terase, incadrate de canturile elementelor de tabla neagra. Instalarea atenta a lemnului atat pe pereti, plafoane sau deck-ul teraselor ce permite ventilarea continua si deformarile in timp, este tradata de nuturile de montaj ce sustin calitatea executiei.

zoom in zoom out fit height fit width close panel