Ediții: 2023 | 2021 | 2018 | 2016 | 2014 | 2012

INCUBOXX Timişoara

Autor:
Ioan Andreescu
Colaboratori:
Arhitectura: arh. Dan Munteanu, arh. Alex Malaescu, arh. Mihai Ungur sc Andreescu & Gaivoronschi srl.
Structura: sc.THM PLUS srl. ing. Mihnea Truta, ing. Iudita Olar
Instalatii: sc. CC INSTAL srl. ing. Cristian Bejerita, ing. Mihai Rus
Antreprenor General: SAIFTIM sa, manag. ec. Adrian Dumitrescu - Elian
Beneficiar:
primaria Timisoara
Localizare:
România, jud. Timiş, Timisoara, cal. Circumvalatiunii 2-4 vezi harta
Indicatori:
RH: D+P+4E / Sd: 6.311 m2 / Su: 5830 m2 / POT: 17,8% / CUT: 0,89
Incubatorul de afaceri IT&C va face parte dintr-o reţea teritorială de echipamente similare şi va funcţiona ca reper urbanistic în cadrul unui proiect de reconversie a unei zone industriale centrale. Situat într-un unghi ingrat, între taluzul unei căi ferate şi un boulevard de mare traffic care traversează o zonă “electrică”, “INCUBOXX” trebuie să joace rolul urbanistic susţinut de un volum mediu (21 070 mc). Soluţiile găsite sunt de tip peisagistic: terenul se pliază artificial integrand taluzul şi înălţând considerabil cota zero. Corpul principal de birouri este orientat perpendicular pe boulevard, oferindu-şi faţada ca fundal; accesul se face ascensional către un corp jos, transparent care conţine funcţiunile auxiliare (cafeterie, fitness). Faţada translucidă este fixată pe structura de rezistenţă cu profile metalice orizontale, care se exprimă prin desenul liniar al ferestrelor; aceasta sugerează o grafică a circuitelor şi diagramelor, care este potrivită cu activităţile desfăşurate la interior. De sus se poate contempla o desfăşurare a terenului, în “pliurile” căruia se ascund parcajele şi spaţiile tehnice. Ascensiunea continuă în interior; dintr-un parter informal porneşte atriumul care aduce aer şi lumină în interior. Puţul de lumină poate fi urcat literalmente de-a lungul unui perete de căţărare care ajunge pe terasă, de unde se vede oraşul. Prisma corpului principal este îmbrăcată în policarbonat, care îşi schimbă culoarea în timpul zilei şi radiază lumină noaptea.

Incuboxx este un program al Primăriei dedicat tinerilor absolvenţi care vor să pornească o afacere în domeniul IT&C. Clădirea este pregătită să susţină firmele tinerilor în două stadii: incubare (3 ani) şi consolidare – dezvoltare (2 ani)
Spaţii de expoziţie, săli de conferinţă, spaţii polivalente, peretele de căţărare, cafeteria, sala de gimnastică – sunt la dispoziţia tinerilor din Incuboxx. Selecţia culorilor şi a materialelor a fost determinată de două criteria: tinereţe şi sustenabilitate.

Strategii ambientale

Clădirea este concepută pentru a oferi un maximum de lumină şi ventilare naturală la interior. Atrium-ul aduce lumina şi contribuie la ventilarea nucleului central.
În spaţiile perimetrale, ferestrele operabile sunt calibrate pentru un schimb optim de aer; poziţia lor corespunde poziţiei „pe scaun” sau „în picioare” oferind vederi „înrămate” către spaţiul urban.
Policarbonatul translucid filtrează şi egalizează lumina naturală, reducând strălucirea până la nivelul adecvat lucrului la calculator.
Sistematizarea verticală – pliajul terenului – permite „camuflarea” parcajului semi-îngropat, care se ventilează integral natural.
Plantarea intensivă, urmăreşte – în timp – crearea unui microclimat stabil în timpul verii şi filtrarea zgomotului de trafic.

Panouri pentru expoziţie

Click pe panouri pentru a le vedea la mărimea originală (se vor deschide într-o fereastră nouă).