Tradecenter Oradea

Autor(i):
Zoltan Szoke, Oliver Nemes
Localizare:
România, jud. Bihor, ORADEA
Indicatori:
RH: D+P+6E / Sd: 17008 m2 / Su: 15700 m2 / POT: 38% / CUT: 1.3

Comentariul autorului:

Proiectul conceput de biroul nostru în anul 2011 răspunde unui interes al comunitătilor locale susținut prin linii de finanțare europene:
centru de afaceri - suport pentru dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale incipiente.
Planul de afaceri cu finanțarea aprobată în prealabil a constituit o temă de proiectare strictă cu indicatori de suprafețe precis stabiliți pentru fiecare nivel al clădirii. Spațiile de birouri ocupă etajele și o parte din parter. Funcțiunile mediatoare ale centrului de afaceri sunt realizate într-o configurație versatilă. Pereții mobili ai celor trei săli de conferințe oferă cateva scenarii de folosire ale spațiilor parterului și pot alcătui împreună cu foyerul un spațiu fluid cu utilizare expozițională flexibila. Servicii conexe sunt asigurate: orientare, cafenea, servicii de birotică, parcaje.

Parcela face parte din suprafața altădata ocupată de fabrica de bere Dreher. Constituirea ei este rezultatul presiunii succesivelor etape de dezvoltare ale zonei (cu caracter preponderent comercial). Forma triunghiulară alungită corespunde liniilor ordonatoare relevante ale sitului. La nord zona mlaștinoasă rezervată de oras pentru zonă verde și la sud direcția devenită dominantă în organizarea spațială a incintei adiacente a centrului comercial. Cota aleasă pentru acces poziționează la acelasi nivel platforma pietonală a parterului cu reperul planului pietonal principal al centrului comercial. Volumul simplu și avansat al parterului fatadei nordice contrabalansează calm agitatia tipică unei asemenea vecinatați. Terasele verzi de peste parter sunt un fundal prietenos pentru spațiile de birouri ale etajelor.

Propunerea este o compoziție simplă cu volume in juxtapunere tranșantă. Fețele volumelor spațiilor de birouri cu expunere sudică sunt protejate de parasolare. Vizibilitatea este asigurată; lumina naturală e îmbogațită în interior de reflexele suprafețelor albe verticale. Sub unghiuri mici de vedere fațada iși pierde transparența. Și devine un volum cu substanța animată de lumina naturală sau reflexiile iluminatului interior. Anvelopa versatilă din material alb a nivelurilor etajelor primeste consistenta maximă, definitiv opacă in volumul suspendat de peste intrare. Este locul în care intențiile proiectului se concentrează. Clădirea este un vehicul pentru claritate, rigoare și îndrazneală.

În zonele cu eforturi mari, la structura de beton armat monolit este folosită tehnologia armării cu toroane postensionate. La nivelul tehnic (etajul șase) consolele de beton cu o lungime mai mare de nouă metri susțin cinci niveluri de birouri suspendate peste zona intrării. Rezultatul este blocul de costrucție în consola al intrării cu dimensiuni ale elementelor constructive care nu devoalează performanțele speciale.

Ritmul de realizare impus investiției e un lucru care merită sa fie amintit. Șantierul e deschis în primăvara anului 2014 și este încheiat la sfârșitul aceluiași an.

zoom in zoom out fit height fit width close panel