CHE: casă în standard pasiv

Autor(i):
Cristina Petrea, Sergiu Petrea
Colaboratori:
Arhitectura: arh Sabrina Ene, arh Sebastian Burcoveanu
Structura: ing. Nicu Curcudel
Sisteme si solutii eficiente energetic: ing. Kurt Theiss
Localizare:
România, jud. Suceava, Suceava
Indicatori:
Sd: 250 m2

Comentariul autorului:

Provocarea proiectului a fost aceea de a crea o casă în standard pasiv din lemn care să se integreze într-o pădure matură de la periferia orașului Suceava, pe un teren cu o declivitate naturală accentuată. Locuința crește subtil în jurul curții interioare, într-un cadru natural fascinant, cu care clădirea comunică prin deschideri largi și diverse spații de tranziție interioare și exterioare.
S-a urmărit obținerea unui locuințe cu o amprentă redusă de carbon prin utilizarea unei structuri din cadre din lemn stratificat și pereți și planșee din plăci masive din lemn de tip BBS pentru închideri. Toate materialele de izolare utilizate pentru anvelopantă sunt provenite dintr-un proces de reciclare – plăci termoizolante din fibră de lelmn și fulgi de celuloză, materiale naturale, cu foarte bune proprietăți de izolare, cu componente non-toxice, rezistente la mucegaiuri și umiditate care au proprietatea de a regla umiditatea din spațiul interior. În plus, atât la interior cât și la exterior au fost folosite membrane inteligente cu permisivitate higro-reglabilă la vapori (rezistență ridicată la difuzie iarna, oferind protecție împotriva condensului și deschisă la difuzie vara pentru a permite uscarea straturilor interioare ale pereților și a proteja elementele de lemn).
Pentru a recupera spațiul fostei păduri și a-l oferi din nou mediului înconjurător deasupra casei a fost amplasat un acoperis verde dezvoltat în pante accentuate.
Necesitatea minimă de încălzire în lunile de iarnă este acoperită de un cazan de gaz în condensare, conectat la un rezervor de stocare agent termic. Casa are o ventilație mecanică cu recuperare de căldură, care asigură aportul de aer proaspăt și are un randament de peste 85%. De asemenea, locuința posedă un schimbător de căldură Sol-Aer care utilizează temperatura constantă din sol pe tot parcursul anului. Acesta oferă aer curat cu răcire pasivă vara și preîncălzire în timpul iernii. Sistemul de distribuție de încălzire folosește-temperatură joasă circuit de încălzire cu încălzire prin pardoseală radiantă. Zona de zi are, de asemenea, un șemineu ca utilizează așchii de lemn, de asemenea connectat la stocatorul de agent termic. Inovația a acestuia este faptul că stochează căldura, la diferite niveluri, și nu apă fierbinte.

zoom in zoom out fit height fit width close panel