Imobil locuințe colective, Ostașilor 8

Autor(i):
Despina Monica Sache
Colaboratori:
Arhitectura: arh. Mariana Carstoiu, arh. Andrei Moldoveanu, arh. Irina Georgescu, arh. Vitali Stanila

Proiectant structuri: PAVLU DESIGN CONSTRUCT
Proiectant instalatii: AD CLIMA
Antreprenor general: Bog’art
Antreprenor instalatii: Anconi Construct
Tamplarie: Alusystem
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: s+p+3+4-6r / POT: 60% / CUT: 4

Comentariul autorului:

Imobilul este amplasat in zona centrala a orasului, intr-un tesut traditional difuz, in care se protejeaza valorile arhitectural urbanistice, istorice si mediul natural in ansamblul lor: trama stradala, fondul construit. Zona are standard ridicat din punct de vedere al calitatii locuirii si un fond construit valoros, atmosfera pitoreasca. Primele studii ale terenului incep in urma cu cativa ani, cand se demareaza studiul urbanistic zonal ale carui concluzii conduc la elaborarea unui set de reguli urbanistice carora imobilul trebuie sa se subordoneze.
Imobilul incearca sa raspunda deopotriva cerintelor pragmatice mentinand in acelasi timp o atitudine respectuoasa fata de zona: imobilul preia una din temele arhitecturii moderniste: volumetria in terase, imobilul retragandu-se succesiv de la aliniamentul stradal pe masura ce inaltimea creste mentinand astfel regimul de inaltime al cladirilor invecinate si volumetria in terase, precum si limbajul arhitectural existent. Se propune o interpretare moderna a atributelor fondului construit existent, imobilele intra intr-un dialog firesc, evitandu-se relatiile de subordonare sau mimetism.
Se urmareste medierea cerintelor locuirii urbane actuale: spatii ample, flexibile, vitraje generoase, facilitati moderne precum parcare subterana, platforme inierbate, terase degivrater cu cele ale tipului de locuire specific zonei: case unifamiliale sau colective cu gradini; astfel, fiecare locuinta din primele 3 niveluri ale imobilului este completata cu balcoane generoase, iar cele amplasate din ultimele 3 etaje sunt prevazute cu terase ce permit amenajari peisagistice.
Pe intreaga durata a studiului urbanistic si arhitectural se incearca varii alternative conceptuale, volumetrice, de materialitate si textura.

zoom in zoom out fit height fit width close panel