Casa „F”

Autor(i):
Ștefan Alberto Bianco, Lavinia Andreea Moraru, Anca Roxana Gavrilă
Colaboratori:
Proiectanti structura: D&C Expert Proiectare Structuri S.R.L.
Proiectanti instalatii: Graphic Instal S.R.L.
Fotografii: Diana Oros
Localizare:
România, jud. Ilfov, Voluntari
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 264.61 m2 / Su: 680 m2

Comentariul autorului:

Proiectul a fost comandat de o familie cu doi copii, care şi-a dorit o casă non convenţională la exterior, cu o deschidere amplă către acesta, care la interior să corespundă standardelor lor de trai şi să îmbine confortul şi simplitatea cu elemente cu note clasice.
Forma şi relieful terenului au fost definitorii pentru forma casei. Planul în formă de “L” a generat o deschidere naturală a construcţiei către curte, iar diferența de nivel a terenului de aprox 3m a condus la o separaţie utilă şi estetică a celor două accese: cel pietonal – la nivelul parterului şi cel auto- la nivelul demisolului. Formele curbe ale faţadei au stat la baza conceptului de a prelua elementele curbe şi naturale ale terenului şi de a le transpune în noua construcție, din dorința ca intervenția să fie cât mai naturală şi să se armonizeze cu situl. Astfel, lamelele de aluminiu de la parte superioară a fațadei îmbracă un volum drept ce beneficiază de o terasă cu o formă neregulată, curbă şi au un dublu rol: cel al unei balustrade a terasei, precum şi cel de parasolar, o dată pentru spațiile de dormit, ce beneficiază astfel de mai multă intimitate, dar şi pentru parter, prin coborârea acestora sub nivelul etajului. Dispunerea fiecărei lamele s-a realizat perpendicular pe raza de curbură din punctul montajului fiecăreia, iar astfel fațada se modifică- se deschide sau se închide- pe măsura ce observatorul își schimbă punctul de privire, atât din exterior, cât şi din interiorul terasei.
Limbajul formelor curbe care se îmbina şi concurează cu liniile drepte a fost preluat şi la interior, astfel armonizând spaţiile interioare şi creând o legatură clară între acestea şi exterior

zoom in zoom out fit height fit width close panel