Casa J

Autor(i):
Christian Beros, Esenghiul Abdul, Claudia Trufaş, Iulian Bindar, Roxana Dumitriu
Colaboratori:
Structura: ing. Florin Cimpanu (Estacons SRL)
Instalaţii: Florin Mihailov (Mavca Stuf SRL)
Executant: Medcons SRL
Colaboratori: arh. Matei Băcanu, arh. Nicolae Petrencu
Localizare:
România, București
Indicatori:
RH: P+1 / Sd: 242,35 m2 / Su: 181,74 m2 / POT: 32,33 % / CUT: 0,63

Comentariul autorului:

Proiectul Casei J a pornit din nevoia de renovare a unei case vechi, din anii ’60. Ulterior, din dorinţa de a eficientiza şi lumina mai bine spaţiile, intervenţiile au luat amploare şi astfel, în locul acoperişului vechi a apărut o structură metalică uşoară, ridicată peste pereţii de cărămidă menţinuţi, ai parterului şi subsolului.
Una dintre cerinţele principale ale temei de proiectare au fost dorinţa de a aduce mai multă lumină într-o clădire prost orientată şi cu vecini apropiaţi. Pe de altă parte, se simţea nevoia de a a crea o legătură vizuală mai bună între funcţiunile celor două niveluri, mai ‘publice’, la parter şi private, la etaj. Eliminarea parţială a planşeelor existente au permis realizarea a două goluri ample: unul deasupra casei scării, care face legătura între bucătărie, dining şi biroul de la etaj; liniile sale verticale sunt accentuate de luminatorul de deasupra unei scări noi şi uşoare, transformănd radical un colţ mort al planului iniţial. Al doilea gol este deasupra living-ului; către el, dau atât spaţiile de zi de la parter şi biroul de la etaj cât şi dormitorul principal. Acest spaţiu pe două niveluri inundat de lumină, este conceput drept inima întregii case, care articulează şi defineşte mai bine toate camerele oferă o legătură vizuală puternică dând astfel iluzia unei case mai mari.
Deasupra acestor goluri se deschid două luminatoare, gândite atât pentru a spori lumina naturală, cât şi pentru a fluidiza circulaţia aerului.
Diferenţa dintre nou şi vechi este vizibilă în exterior, în volumul etajului superior, prin folosirea pentru faţada ventilată, a unui material de culoare antracit, în contrast cu volumul alb al parterului existent.
O parte din materialele casei existente au fost recuperate şi refolosite în realizarea mobilierului, uşilor, finisajelor de pereţi şi pardoseli, reducându-se astfel impactul demolării asupra mediului.
Componenta eco a casei este de asemenea o parte importantă a proiectului; schema energetică a casei este constituită din 40 mp de panouri solare care poate genera, într-o zi însorită, suficientă energie pentru întreaga casă.

zoom in zoom out fit height fit width close panel